Od ponoći stupa na snagu trgovinski sporazum Britanije i EU

Svet 31. dec. 202021:27
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita stupa na snagu u 23:00. GMT 31. decembra (u ponoć po srednjeevropskom vremenu). Oba doma britanskog parlamenta velikom većinom odobrili su sporazum po ubrzanoj proceduri u sredu, pre nego što ga je kraljica Elizabeta II odborila. Sporazum o trgovini i saradnji na 1.246 stranica uspostavljeni su novi poslovni i bezbednosni odnos između Velike Britanije i njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Dogovorom, zaključen na Badnji dan (24. decembra) nakon devet meseci pregovora, Britanija napušta jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, dok se istovremeno ukidaju carine na robu.

„Sudbina ove velike zemlje sada čvrsto leži u našim rukama,“ rekao je premijer Boris Džonson reagujući na odobrenje parlamenta.

„23 sata 31. decembra označava novi početak u istoriji naše zemlje i novi odnos sa EU kao njihovim najvećim saveznikom,“ dodao je on.

Britanija je zvanično napustila EU gotovo prije godinu dana i sporazum o novom partnerstvu regulisaće njihove odnose od 1. januara.

Do Bregzita je došlo 31. januara ove godine nakon britanskog referenduma 2016. godine, ali Velika Britanija je i dalje nastavila da poštuje trgovinska pravila EU.

Sporazum o trgovini i saradnji na 1.246 stranica uspostavljeni su novi poslovni i bezbednosni odnos između Velike Britanije i njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Pre nego što je usvojen u britanskom parlamentu, dokument su u Briselu potpisali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Briselu, nakon što ga je odobrilo svih 27 država članica EU.

„To je bio dug put. Vreme je da ostavimo Bregzit iza sebe. Naša budućnost je stvorena u Evropi,“ rekla je fon der Lajen.

Potpisani dokument je potom poslat u London avionom britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Džonsonu da doda svoj potpis.

Evropski parlament ima rok do kraja februara da ga ratifikuje.

Nekoliko sati pre zvaničnog Bregzita u ponoć, Španija i Velika Britanija postigle su dogovor da granica britanske prekomorske teritorije Gibraltara ostane otvorena.

Pitanje granice na teritoriji, na južnom vrhu Španije na ulazu u Sredozemno more, nije bilo deo bili deo ovonedeljnog ključnog trgovinskog sporazuma nakon Bregzita.

Bez dogovora u četvrtak, desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prinuđeni da prolaze provere i pečatenje pasoša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar