Od Kneževića do „Možure“: Pet afera koje su srušile DPS

Svet 03. sep. 202008:01
Podeli:
Milo Đukanović
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ako je Zakon o slobodi verosipovesti, odnosno višemesečne litije koje su širom crnogorskih gradova na ulice izvukle desetine hiljada ljudi, uzdrmao Đukanovića, svoju ulogu u prvom porazu DPS na parlamentarnim izborima imale su i afere u koje se vladajuća crnogorska partija uplela u bezmalo 30 godina vladanja. Samo u poslednjih nekoliko godina, bilo ih je makar pet.

Izvor: Vijesti

Od „državnog udara“ iz novembra 2016. godine, u čiju „režiju“ mnogi otvoreno sumnjaju, do šokantnih navoda o spiskovima sigurnih glasača u Kotoru, DPS je afere skupljao nezapamćenom brzinom. Uprkos tome, kao da ništa nije imalo uticaja na njihov rejting. Sve do 30. jula.

Afere u poslednjih 30 godina bilo bi nemoguće pobrojati na jednom mestu. Ipak, makar pet nedavno objavljenih ostale su u fokusu javnosti do izbora.

Afera „Državni udar“: Otmica u pokušaju

Državni udar, predmet iz 2016. godine u kom se navodi da je grupa srpskih ekstremista, nekolicina internacionalnih plaćenika, pod dirigentskom palicom dvojice pripadnika rusko GRU, imala nameru da izazove građanski rat u Crnoj Gori, uhapsi premijera Đukanovića i „otme“ parlamentarne izbore, do danas ostaje jedna od najvećih afera.

Vlast je opozicioni Demokratski front (DF) označila kao glavnog aktera, a pravosudni organi su optužili čelnike ovog saveza da su deo kriminalne organizacije koja je na teritoriji Crne Gore i Rusije planirala terorizam i pokušala nasilno da sruši vlast.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Bio je plan da se pronađu lica koja su dobri strelci i vešti u lišavanju života sa daljine i da se liši života premijer Crne Gore Milo Đukanović“, rekao je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić 6. novembra 2016. Ovaj postupak, otvoren pred crnogorskom javnošću, traje.

Mugošine „Carine“: Šteta 15 miliona evra

U toku je i postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, optuženog za zloupotrebu službenog položaja u slučaju „Carine“. Mugoša, koji je na čelu Glavnog grada bio 15 godina, jedini je optuženi u ovom slučaju, a tereti se da je oštetio budžet za više miliona evra.

Bivši gradonačelnik glavnog grada Crne Gore poznat je i po napadima na novinare i po višedecenijskom okorišćavanju o budžet Podgorice.

„Atlas“ i „Koverat“: „Izdaja“ Kneževića

Pažnja javnosti u ovom trenutku usmerena je na nove afere – „Atlas“ i „Koverat“. Prva pomenuta vezana je za finansijske malverzacije koje je u korist DPS navodno sprovodio Duško Knežević, direktor „Atlas banke“, koji je od optužbi pobegao u London. Knežević, prvi pravi insajder, uzvraća snimcima i dokumentima inkriminišućim za DPS i njenog lidera Mila Đukanovića. Čeka se rasplet.

Duško Knežević Foto: Promo Atlas grupa

Afera „Koverta“ takođe je neposredno vezana za Kneževića, koji je sam objavio snimak na kom se vidi kako daje kovertu sa novcem kandidatu za podgričkog gradonačelnika Slavoljubu Stijepoviću. U koverti je, navodno, oko 100.000 evra namenjenih kampanji DPS. Slučaj nije rasvetljen.

Afera „Spisak“: Kotorski popis DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) ima pristup podacima o građanima koji nisu dostupni ostalim partijama preko biračkog spiska, a u bazi koja sadrži te podatke procenjuje da li će ih građani glasati na izborima. Opštinskim odborima su za kampanju 2016. na raspolaganju bili i ministri u Vladi Crne Gore, što se može eksplicitno videti u zapisniku sa partijske sednice u Kotoru, u kom sadašnji predsednik Opštine Željko Aprcović kaže da mu je to u razgovoru saopštio tadašnji premijer i šef DPS-a, a sadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Vijesti“ su se na više načina uverile u autentičnost dokumenata, između ostalog, i uvidom u e-mail koji je distribuiran članovima Opštinskog odbora u Kotoru, a autor kreiranih dokumenata je onaj koji je kreirao i vršio izmene i na izvodu iz baze glasača.

Foto: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

Eelektrana „Možura“: Za koga vrte „ventilatori“

Konačno, poslednja u nizu afera, nastala maltene pred same izbore. Malteška policija sarađuje sa Europolom u istrazi povodom tvrdnje da je kompanija biznismena Jorgena Feneka zaradila milione od projekta vetroelektrane „Možura“ kod Ulcinja. Trag novca navodno vodi do samog vrha Crne Gore.

Fenek je, inače. optužen za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije. Teško da može biti strašnije.

Komentari

Vaš komentar