Od izbora do inauguracije: Kada će Bajden postati predsednik

Svet 09. nov. 202020:10 > 20:44
Podeli:

Džo Bajden je možda pobedio na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, ali dok njegova pobeda ne postane zvanična, biće potrebno uraditi još neke stvari.

Iako je kandidat demokrata Džo Bajden osvojio većinu na predsedničkim izborima u SAD, izborni proces još uvek nije završen. Prema projekcijama Bajden će biti sledeći stanovnik Bele kuće, ali da bi sve postalo zvanično, potrebno je rešiti još nekoliko stvari.

Kada američki državljani glasaju za predsedničkog kandidata, oni zapravo glasaju za elektore u svojim državama. Ti elektori u većini slučajeva podržavaju istog kandidata kao i njihovi birači. Broj elektora jednak je broju elektorskih glasova koliko ima svaka država.

Pročitajte još:

8. decembar: Ovo je krajnji rok za rešavanje izbornih nesuglasica na državnom nivou. Sve države prebrojavaju glasove, a sudovi potvrđuju izborne rezultate.

14. decembar: Elektori glasaju u svojim državnim skupštinama kao i u Okrugu Kolumbija (District of Columbia, DC) koji, iako je sedište američke vlade, nije zapravo država. Tridesettri države plus DC imaju zakone ili regulative na osnovu kojih elektori moraju da glasaju na isti način kao i stanovništvo u njihovim državama. U nekim državama, elektore je čak moguće zameniti ili kazniti ako ne ispoštuju ovo pravilo. Elektor koji ne glasa u skladu sa „glasom naroda“ poznat je kao „elektor bez vere“. Glasovi za predsednika i potpredsednika se onda broje i elektori potpisuju šest „sertifikata glasanja“. Ti sertifikati uz druga zvanična dokumenta se šalju poštom različitim zvaničnicima, uključujući predsedavajućeg Senata.

23. decembar: Certifikati moraju da budu uručeni zvaničnicima.

6. januar 2021. godine: Predstavnički dom i Senat organizuju zajedničku sednicu na kojoj će se prebrojati glasovi elektora. Ako jedan kandidat osvoji 270 ili više glasova onda predsedavajući Senata – u ovom slučaju potpredsednik Majk Pens – saopštava rezultat.
Ako nijedan kandidat ne osvoji 270 glasova, Predstavnički dom može da „presudi“ u izborima na osnovu 12. amandmana američkog Ustava. Ukoliko je potrebno, Predstavički dom će izglasati predsednika. To se, međutim, neće dogoditi dogodine jer je Bajden očigledno prešao prag od potrebnih 270 glasova elektorskog koledža.

20. januar: Izabrani predsednik polaže predsedničku zakletvu na inauguraciji. Odlazeći predsednik ga dočekuje u Beloj kući. Onda, na ceremoniji kojoj tradicionalno prisustvu svi živi bivši predsednici, novi predsednik polaže zakletvu ćemu prisustvuje predsedavajući Vrhovnog suda, trenutno Džon Roberts.

Situacija u ključnim državama

Iako je Bajden „izglasan“, brojanje glasova se nastavlja. Bajden vodi u Pensilvaniji za 41.233 glasa a u Nevadi sa 27.530 glasova prednosti. Te dve države imaju 26 elektorskih glasova.

Situacija je mnogo „zaguljenija“ u Džordžiji koja je već najavila da će ponovo prebrojati glasove. Tamo je Bajden u prednosti sa 10.195 glasova. Malo je verovatno da će ponovnim glasanjem ta prednost biti promenjena. U proteklih 20 godina tokom 5.778 izbora održanih u raznim američkim državama, svega 31 put je organizovano ponovno brojanje glasova. Svega tri izborna rezultata su promenjena i u sva tri slučaja margina je bila između 239 i 440 glasova. Bajden je u blagoj prednosti, ali je ona ipak mnogo veća od izborne margine.

U Arizoni, Bajden ima svega 18.713 glasova prednosti od 3,3 miliona „glasova naroda“. Kandidat Libertarijanske partije Džo Džorgensen prikupila je do sada 49.366 glasova. Ako oni koji su glasali za nju prednost daju Donaldu Trampu, onda će ova država na jugozapadu SAD ostati „crvena“, odnosno republikanska.

Trampov izborni štab poručio je tokom vikenda da su podneli tužbu u Arizoni zbog pogrešnog brojanja glasova. U tužbi podnetoj Višem sudu Marikopa okruga se navodi da su nekim biračima posmatrači rekli da glasaju iako su glasačke mašine registrovale da su ovi već glasali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram