Od eksplozija do crkvenih zvona: Drama na Cetinju u 60 sekundi VIDEO

Svet 05. sep. 202121:51 > 21:52
Podeli:

Eksplozije, suzavac, rafali, haos, radost, crkvena zvona i razni povici obeležili su prethodna dva dana na Cetinju. Šta se sve dešavalo uoči i u toku ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pogledajte u našem videu.

Jedna subota na Cetinju počela je okupljanjem crnogorskih nacionalista koji su došli sa namerom da spreče ustoličenje mitropolita koje je planirano za nedelju. Ograda postavljena ispred Cetinjskog manastira je srušena u jutarnjim časovima i od tog momenta nizali su se sukobi demonstranata i policije.

„Nikšić je tamo đe se brani sloboda“ pisalo je na jednom od transparenata, dok se Cetinjem orilo „E viva Montenegro“. Brojne policijske snage sa punom opremom dežurale su u Prestonici Crne Gore, dok je sve veći broj ljudi pristizao da iskaže nezadovoljstvo zbog ustoličenja Joanikija.

POGLEDAJTE JOŠ:

U subotu uveče postavljene su barikade na sve ulaze u grad, kako crkveni velikodostojnici ne bi mogli da stignu na Cetinje. Kamenje, automobilske gume i razni predmeti našli su se na ulicama, a okupljeni su najavili da će čitavu noć provesti braneći grad od „okupatora“.

Dan ustoličenja počeo je burno jer su demonstranti u ranim jutarnjim časovima gađali policiju kamenjem koja je uzvratila suzavcima. U jednom trenutku bačen je i Molotovljev koktel na pripadnike snaga bezbednosti.

Dim od suzavca širio se Cetinjem, kada su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom stigli u grad i na taj način izbegli barikade. Revoltirani demonstranti zapalili su gume što je dovelo do snažne eksplozije.

Veselin Veljović, savetnik predsednika Mila Đukanovića, uhapšen je zbog nasilničkog ponašanja, nakon što je utvrđeno da je inicirao napad na policiju. Veljović je odveden u stanicu policije i već danas će se pojaviti pred tužiocem.

Dok su se na ulicama čuli rafali, u Cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović uz povike „Dostojan“. Crkvena zvona oglasila su se u čast mitropolita, a Porfirije i Joanikije zagrljeni su napustili manastir.

Svečani doček za mitropolita organizovan je ispred Hrama u Podgorici, gde je Joanikije dočekan ovacijama i uzvicima „Vladiko, sokole“.

Dešavanja sa Cetinja mogli ste da pratite uživo na Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar