Oči u oči sa zveri: Nemanja je preživeo napad ajkule VIDEO

Svet 29. jun. 202116:50 > 16:53
Podeli:
morski pas, velika bela ajkula
Foto: Shutterstock

Nemanja Spasojević (38) iz San Franciska, čija je noga u čeljusti velike bele ajkule, opisao je za američke medije početni bol ujeda kao "ubod komarca". Međutim, vrlo brzo je shvatio da nije tako naivno kao što zvuči.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je početni bol u nozi bio minimalan, Spasojević je rekao da je brzo shvatio da ima ozbiljnu ranu nakon što je doplivao nazad do obale, a njegovo mokro odelo se napunilo krvlju. Na nozi su se već videle rane koje je napravila ajkula.

Spasojević je ronio od obale sa državne plaže na oko 18 milja od San Franciska, ka obali okruga San Mateo kada je naišao na ajkulu. Kaže da je to neobično mesto za ronjenje, jer je obično vidljivost slaba, ali da su u subotu uslovi bili povoljni. U vodu na severnom kraju plaže ušao je oko 8:35 i proveo skoro pola sata roneći i uzimajući rakove, koji je stavljao u svoju žutu ronilačku torbu, prenosi sfgate.com.

Taman se spremao da krene nazad kada je naišao na područje sa oko pet rakova ispod sebe i zaranio je da ih zgrabi. Počeo je da izlazi na površinu kako bi uzeo vazduh, kada je osetio bol u nozi, a zatim je ugledao ajkulu. Iako nije mogao da vidi donji deo ajkule, pogledao je pravo u njene oči i nos. Uspeo je utvrdi da ga je ajkula ujela u devet sati na osnovu snimaka sa njegovog GoPro-a (napad nije zabeležen).

„U tom trenutku sam počeo da nogama izbezumljeno okrećem leđa prema stenama. Nadajući se da će ako udari ponovo udariti peraje. Stigao sam do područja gde je voda udarala o stene“, rekao je on.

Plivanje nazad do obale nije bio problem, rekao je. Nije osećao bol i nije bio svestan ozbiljnosti situacije.

„Mislio sam da je to minorno, ali mogao sam da osetim da je mokro odelo pocepano i da je u njega ušla hladna voda. Izašao sam iz vode i šetao po pesku, noga mokrog odela bila ispupčena, napunjena krvlju. Bio sam svestan da to možda i nije mali zalogaj i da ću morati u da se odvezem u hitnu pomoć“, rekao je on.

 

Spasojević je rekao da je puno vremena proveo u vodi i da je u odličnoj formi, što mu je pomoglo da preživi incident. On je surfer, maratonski plivač, ronilac i član veslačkog kluba u San Francisku.

Na obali je uzeo svoj gumeni pojas za ronjenje i obmotao ga oko noge. Mokro odelo je bilo puno krvi, došao je do severne strane plaže do stepenica kako bi izašao sa plaže. Ugledavši čoveka na plaži, pozvao je pomoć i ribar mu je prišao i pozvao  911, a koristeći kaiš iz svog paketa za ribolov dodatno mu je pomogao oko noge.

„Kada me je primetio, jednostavno sam pao na pesak kako bih zadržao krv u mozgu i sprečio gubitak krvi. Gumeni kaiš za ronilački pojas je možda mogao, ali nije zaustavio protok“, rekao je.

Došli su bolničari iz vatrogasnog doma u Montari gde su mu lekari pružili pomoć. Šerif okruga San Mateo je izvestio da je pomoć stigla u 9:15 časova.

Pozvali su helkopter da preveze Spasojevića u bolnicu, ali je on otkazan zbog maglovitih uslova. Bolničari i zaposleni u državnom parku su prevezli Spasojevića uz stepenice, pa u transportno vozilo. Odveden je u Stanford centar za traumu, a kasnije u Opštu bolnicu u San Francisku.

Skoro 21 sat nakon ujeda, Spasojević je šetao i izašao je iz bolnice sa planom lečenja, koji je podrazumevao tri različita antibiotika i lekove protiv bolova.

Kaže da sebe smatra srećnikom.

„Ajkulini oštri zubi su kao britva i sa lakoćom ulaze u kožu. Pored toga sam zahvalan svima koji su reagovali, veoma sam zahvalna i ajkuli koja je bila nežna i nije ponovo napala. Uostalom, okean je njen dom, a mi smo samo posetioci“, zaključio je Spasojević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar