Obustavlja se blokada saobraćaja na Bogetićima do daljnjeg

Svet 12. apr. 202119:02
Podeli:
blokiran put Foto:printscreen/youtube/televizija nikšić

Blokada saobraćaja na magistralnom putu Podgorica - Nikšić, u mestu Bogetići, prekida se do daljnjeg. Kako je u ime okupljenih kazao Dragan Nikčević, na to su se odlučili pošto je Vlada, kako je naveo, saopštila da povlači odluku o državljanstvu i biračkim spiskovima na određeno vreme.

„Mi samo branimo državu koju smo s mukom stekli 21. maja. Neka zna Vlada da je to najveća pobjeda crnogorskog naroda“, rekao je Dragan Nikčević.

„Blokirali smo magistralu jer smo hteli da pokažemo Vladi da ne može da radi ono što nije u skladu sa Ustavom i našim zakonima i da na mala vrata donese odluku kojom našim državljanima u inostranstvu oduzima državljanstvo i pravo glasa, a uvodi to pravo građanima koji zaista nemaju to pravo. Mi se takođe povlačimo na određeno vreme ali ćemo se vratiti ako pokušaju. Taj drugi put će biti drugačiji jer nije do nas, do njih je. Oni moraju da povedu računa o svojim delima. Mi ne možemo nazad. To je suština svega“, rekao je Nikčević.

Naveo je da u blokadi ne učestvuju partije, „već građani Nikšića i drugih crnogorskih gradova“

Prethodna četiri dana blokada je bila od 12 do 16 časova.

„Inicijalni odbor slobodnih građana“ ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko Vlada do danas ne ispuni njihova tri zahteva.

I današnjim okupljanjem na Bogetićima prekšene su mere Ministarstva zdravlja donete u cilju suzbijanju zarazne bolesti.

Takođe, veliki broj okupljenih ne nosi zaštitne maske i ne pridržava se distance od dva metra.

U nepotpisanom dopisu „inicijativnog odbora slobodnih građana Crne Gore“ ranije su naveli da se blokade sprovode „zbog perfidnih namera Vlade Crne Gore, kojima kroz izmene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak“.

Uz zahtev koji se odnosi na odluku o kriterijumima za sticanje državljanstva, traže i da se procesuira vozač službenog vozila PG-CG301 i da se „saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio“.

Tražili su i da se predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić „javno izvini građanima Crne Gore kojima je pretio“.

„Ukoliko se naši zahtevi ne ispune do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumevanje jer je ovo jedini način na koji smo mogli da iskažemo građanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru“, naveli su u nepotpisanom dopisu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar