Oblak peska prekrio grad, meteorolozi: Ne izlazite na ulicu!

Svet 27. apr. 202116:20
Podeli:
Pescana oluja
Peščana oluja Foto:STR / AFP / Profimedia

Ogromne količine peska pogodile su u nedelju severozapadnu kinesku provinciju Gansu i prekrile fabrike i stambene blokove, a meteorolozi upozoravaju da se u utorak očekuje još peščanih oluja.

Nedavno objavljen snimak pokazuje oblak žute prašine koji je prekrio okrug Linze. Slaba vidljivost prouzrokovala je nekoliko saobraćajnih nesreća, javlja državna televizija, a meteorolozi su upozorili ljude da ne izlaze iz svojih domova i da ne otvaraju prozore.

Kinu pogađaju brojne peščane oluje svakog proleća koje dolaze iz pustinje Gobi sa severa zemlje i iz susedne Mongolije. Peščane oluje sve su jače zbog širenja pustinje Gobi, a istovremeno obradiva polja nestaju, prenosi Jutarnji list.

Pescana oluja
Peščana oluja Foto:STR / AFP / Profimedia

U martu je najgora peščana oluja u poslednjih deset godina pogodila glavni grad Kine, Peking, što je prouzrokovalo veliko zagađenje zraka i prizemljilo na stotine aviona.

Kako bi obuzdali ovakve nepogode, Kinezi sade drveće kao prirodnu barijeru – što je poznato kao veliki zeleni zid – u ogoljenim šumskim predelima.

Prošle godine Peking je izvestio kako zbog pošumljavanja očekuju sve manje i slabije oluje na severu Kine.

************

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar