Lista najbezbednijih gradova sveta: U top 10 samo tri su iz Evrope

Svet 25. avg. 202116:14
Podeli:
Kopenhagen Foto:shutterstock

Kopenhagen je proglašen najbezbednijm gradom na svetu, prema istraživanju magazina Ekonomist.

Pročitajte još:

Na listi najbezbednijih gradova sveta magazina Ekonomist, glavni grad Danske osvojio je 82.5 od 100 poena. Odmah nakon Kopenhagena, nalaze se Toronto i Singapur, piše CNBC.

U svom četvrtom izdanju, pored kategorija digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbednosti, ‘Indeks bezbednosti gradova‘ (sci) po prvi put uključuje i faktor bezbednosti životne sredine, koji je dodat kao odgovor na globalne klimatske promene.

Rangirano je 60 gradova, prema 76 faktora bezbedonosno kako bi se dobila slika o svetskoj urbanoj bezbednosti. „Pandemija kovid-19 uticala je ne samo na globalnu zdravstvenu bezbednost nego i na poimanje urbane bezbednosti, kao i sve njene aspekte“, izjavio je direktor ovog projekta Pratima Sing.

Lista deset najbezbednijih gradova sveta: Kopenhagen, Toronto, Singapur, Sidnej, Tokio, Amsterdam, Velington, Hong Kong, Melburn i Stokholm.

Najnebezbedniji gradovi sveta su: Lagos (Nigerija), Kairo (Egipat), Karakas (Venecuela), Karači (Pakistan) i Rangun (Mjanmar).

„Postoji korelacija između pozicije države na Indeksu i njene ekonomije. Države čiji stanovnici imaju visok prihod, imaju razvijenu infrastrukturu, dok zemlje sa niskim prihodima zaostaju po tom pitanju“, izjavio je Sing.

Sing je rekao da bi ovi pokazatelji trebalo da podsete vlade na potrebu dodatnih investicija u mere bezbednosti, posebno u politički i ekonomski nestabilnim zemljama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar