Novi šok snimci iz Kapitola: Rulja zamalo uhvatila Pensa

Svet 11. feb. 202109:49 > 10:01
Podeli:

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje predstavljaju optužnicu protiv Donalda Trampa, prikazali su do sada neobjavljeni video materijal nasilja dela Trapovih pristalica tokom upada u Kapitol hil, u pokušaju da uvere senatore da osude bivšeg predsednika Trampa zbog podsticanja pobune i upada u zgradu američkog Kongresa 6. januara.

Pročitajte još:

Na snimku se vidi policija kako se sukobljava sa demonstrantima i očajnički poziva podršku. Vidi se i policija kako gura političare na bezbedno, često svega nekoliko metara od besne mase.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trampovih pristalica pojavila pred kompleksom Kapitol hila i kasnije nasilno provalila u to zdanje – pa sve do trenutka kada je opsada završena.

Dvotrećinska većina potrebna je da se Tramp osudi. Senat sa 100 senatora podeljen je na pola i presuda u suđenju za opoziv deluje malo verovatno budući da je većina republikanaca i dalje lokalna Trampu. Ukoliko bude osuđen, Tramp neće više moći da se kandiduje za neku javnu funkciju.
Demokrate su tokom emotivnog svedočenja prepričale dogašaje u Kapitolu, kada je u nasilju stradalo pet osoba.

Trampovi advokati predstaviće odbranu kasnije ove sedmice, ali već sada pričaju kako je suđenje politički motivisano i neustavno.

Kongresmeni u ulozi tužioca – takozvani menadžeri za opoziv – i Trampova odbrana iimaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, posle čega će senatori imati ukupno 4 sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Kapitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trampove lažne tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Kongresmen iz Merilenda, Džejmi Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, rekao je da će izneti dokazi pokazati Tramp nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u istoriji.

Kongresmen Džo Negus najavio je da će slučaj koji iznose menadžeri za opoziv sastojati iz tri dela, a to su: provokacija, napad i posledice. Senatorima je prikazao video klipove i isečke iz intervjua sa brojnim Trampovim pristalicama koje su govorile da su „sledile predsednikove pozive da dođu u Vašington i spreče da im se otmu glasovi.“

Foto: CBSN Live

Šta je prikazano na na snimku?

Na snimku se vide demonstranti, neki u panciru, kako upadaju u zgradu i traže kongresmene. Čuju se i policajci koji govore da ima naoružanih i da ih demonstranti napadaju suzavcem i palicama.

Neki od snimaka sa bezbednosnih kamera tokom opsade Kapitol hila prikazuju Trampove pristalice koji su tražeći po prostorijama tog zdanja bivšeg američkog potpredsednika uzvikivali: „Obesite Majka Pensa“.

Na neobjavljenim snimcima vide se sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pens sklonio sa svojom porodicom. Deo okupljene rulje je na tom mestu postavio vešala.

Na snimku se vidi i republikanski senator i bivši predsednički kandidat Mit Romni kako se približava demonstrantima pre nego što ga je policajac Judžin Gudman ugurao na bezbedno.

Čuje se i šefica Predstavničkog doma Nensi Pelosi kako šapuće dok rulja upada u njenu kancelariju i viče „Gde si, Nensi?“

Čitajte i:

Prvi dan suđenja o opozivu

Senat je u utorak glasao sa 56-44 da je ceo proces u skladu sa Ustavom. Glasanju su prethodila četiri sata iznošenja argumenata obe strane. Demokratski kongresmeni su tvrdili da Tramp mora da odgovara za svoje postupke dok su advokati bivšeg predsednika isticali da je suđenje za opoziv nakon što je predsedniku istekao mandat – neustavno.

Demokrate su senatorima prikazale dramatični video snimak haotičnih događaja i nasilja u Kapitolu 6. januara kada je gomila Trampovih pristalica probila bezbednosni kordon i upala u zgradu, dok su članovi Kongresa pokušavali da se sakriju od razularene mase.

Trampovi advokati nisu uspeli da zaustave suđenje kao neustavno. Neki mediji prenose da je bivši predsednik bio veoma nezadovoljan nastupom svojih advokata prvog dana, i doveo u pitanje njihovu strategiju odbrane. Neki republikanci su pozvali na novu promenu njegovog tima advokata.

Šta dalje?

Demokrate će nastaviti da obrazlažu svoj slučaj, pre nego što Trampov tim nastupi. Tokom vikenda, senatori će imati priliku da postavljaju pitanja.
Ne zna se koliko će suđenje trajati, budući da se ne zna koliko će svedoka biti pozvano. Tramp je već odbio da dobrovoljno svedoči.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar