Obeleženo 28 godina od stradanja Srba Srebrenice i Bratunca

Svet 12. jul. 202018:58
Podeli:
Foto: N1

Polaganjem venaca na Spomen ploču na Zalazju i služenjem parastosa ubijenima, obeležena je 28. godišnjica stradanja Srba tog kraja, koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga tokom rata u BiH.

Cveće je položeno i na Spomen obeležju u Zalazju, a prethodno je u Srebrenici služen parastos za ove žrtve.

„Ostala sam sama sa dvoje dece. Muž je odveden, zarobljen. Posle 20 godina smo našli kosti i što je najstrašnije niko nikada nije odgovarao. Živ je odveden u Srebrenicu i saznala sam da su ih na svirep način ubili“, kazala je Milojka Simić.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić te predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

„Poražavajuće to što bh. pravosuđa donose selektivnu pravdu usmerenu protiv jednog naroda dok za ove zločine koji su potkrepljeni dokazima niko nije odgovarao“, kazao je Grujičić.

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila. Sutrašnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe.

Na Petrovdan 1992. godine, muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje, Zagoni i Biljače.

Veliki broj kuća u selima je porušen, a stanovništvo ubijeno ili proterano.

Predstavnici Organizacionog odbora za obeležavanje stradanja Srba ocenili su da do pomirenja među Srbima i Bošnjacima može doći samo kada srpske žrtve u Srebrenici više ne budu žrtve drugog reda.

Članovi porodica ubijenih, prijatelji i predstavnici boračkih organizacija prethodno su posetili srpska stratišta u Bratuncu, Zagonima, Sasama i Biljači.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar