Obeležavanje Oluje: U Hrvatskoj slavlje, u Srbiji tuga

Svet 03. avg. 202020:36
Podeli:
Foto:AFP / AFP / Profimedia

Godisnjicu hrvatske vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano između 200.000 I 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 ubijeno ili nestalo, Hrvatska će u sredu, 5. avgusta, u Kninu obeležiti kao Dan pobede, Dan zahvalnosti i Dan branitelja, dok će dan ranije taj najveći egzodus jednog naroda od Drugog svetskog rata u Srbiji biti obeležen kao Dan sećanja.

Dan sećanja će ove godine biti obeležen u Sremskoj Rači, u prisustvu predsednika i premijerke Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Vojno-pollicijska akcija Oluja trajala je od 4. do 7. avgusta 1995. godine tokom koje su hrvatske snage od srpskog stanovništva očistile teritoriju Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, odnosno tadašnje Republike Srpske Krajine.

Nešto manje od 2.000 Srba je u toj akciji ubijeno ili nestalo, dok je između najmanje 200.000 i najviše 250.000 njih utočište našlo Srbiji i Republici Srpskoj.

Obeležvanje ove godišnjice u Hrvatskoj planirano je u Kninu u skladu sa epidemiološkom situacijom zbog pandemije koronavirusa, sa znatno manje ljudi i uz ceo državni vrh sa svim potpredsednicima i ministrima u hrvatskoj vladi.

Samo obeležavanje u Kninu, koji je već spreman za doček najviših zvaničnika i građana, palo je ove godine u senku polemike, u Hrvatskoj i Srbiji, zbog odluke da u Knin ide potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević.

 

Ovo neće biti prvi put da jedan predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju Oluje, rekao je ranije danas predsednik SDS S-a Milorad Pupovac, koji je pojasnio da je prvi put prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj na obeležavanju Oluje dogovarano s, kako je kazao, jasnim ciljevima da se napravi veliki iskorak od rasterećenja hrvatskog društva od ratne prošlosti i ratnog nasleđa.

Pritom Pupovac nije precizirao sa kim je dogovoreno da Milošević prisustvuje obeležavanju godišnjice Oluje.

Hrvatski zvaničnici, pojedinci i udruženja pozdravljaju odluku o odlasku Miloševića u Knin sa jasnom porukom da će, kako tumače, “njegovo prisustvo značiti priznanje Srba da akcija Oluja nije bila etničko čišćenje”.

 

Inače, svojevremeno u Hagu su najpoznatiji hrvatski general Ante Gotovina i njegov kolega Mladen Markač bili prvostepeno osuđeni na višegodišnjice zatvorske kazne za ratni zločin nad Srbima, da bi u drugostepenom postupku presuda za obojicu bila preinačena u oslobađajuću.

Po povratku iz Haga u Hrvatsku, i Gotovina I Markač su dočekani kao heroji.

Bivša predsedica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je za vojno-policijsku akciju Oluja govorila da je ona bila “čista kao suza”, a premijer Andrej Plenković je tokom svakog boravka u Kninu poručivao da je to bila “legitimna vojna akcija koja je za cilj imala oslobađanje od velikosrpskog agresora“.

Ove godine u Kninu na obeležavanju Oluje će prvi put nakon nekoliko godina biti prisutan i Zoran Milanović, sada kao predsednik Hrvatske.

Tokom njegovog premijerskog mandata, naime, Milanović je dva puta bio u Kninu i oba puta su njegovo obraćanje izviždali pripadnici HDZ-a, HOS-a, odnosno branitelja.

Deo HOS-ovaca je za godisnjicu Oluje pripremio i posebne crne majice sa raznim amblemima i obaveznim grbom u okviru kojeg je i ustaški poklič “za dom spremni”.

Milanoviić je ranije ove godine demonstrativno napustio obeležvanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak 1995. u Okučanima zbog pojavljivanja HOS-ovaca u majicama sa tim istim ustaškim pokličom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar