Obavezna vakcinacija medicinara u Francuskoj, kovid potvrde za kafane

Svet 26. jul. 202108:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuska Nacionalna skupština rano jutros odobrila je zakon o uvođenju specijalnih antikovid propusnica za restorane i za putovanja unutar Francuske i obaveznoj vakcinaciji za radnike zaposlene u sektoru zdravstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Novim zakonom se obavezuju svi zdravstveni radnici da se do 15. septembra vakcinišu ili da se suoče sa suspenzijom.

Za odlazak u restorane, za putovanja vozom, avionom ili za prisustvo javnim događajima, od 30. septembra svi građani od 12 godina i stariji moraće da poseduju tzv. medicinsku propusnicu, prenosi AP.

Za dobijanje takve propusnice biće potrebno da se pruži na uvid potvrda o potpunoj vakcinaciji, negativan test na korona virusa ili dokaz o preležanom kovidu-19.

U opticaju će biti i papirna i elektronska verzija medicinske propusnice, a zakon predviđa da će vlada posebnim dekretom regulisati kako da se postupa sa dokumentacijom izdatom u drugim zemljama.

Predlog ovih mera izazvao je prehodnih dana proteste i podigao političke tenzije u Francuskoj, navodi AP.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i francuska vlada tvrde da su najnoviji propisi nužne mere zaštite najosetljivijih delova populacije i zdravstvenog sistema donete da bi se izbeglo uvođenje novog lokdauna u trenutku kada raste broj novozaraženih.

Novi zakon je, posle jednonedeljne rasprave, usvojen u oba doma francuske Nacionalne skupštine.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar