Obama na sahrani Džonu Luisu osudio slanje savezne policije

Svet 30. jul. 202021:58
Podeli:
Barak Obama Foto:EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Bivši američki predsednik, demokrata Barak Obama osudio je danas slanje savezne policije protiv "mirnih demonstranata" kao i napore sadašnjih vlasti da "napadnu pravo glasa" Amerikanaca, javila je agencija Frans pres.

Uprkos napretku koji su postigli aktivisti za građanska prava, „možemo videti da savezna vlada šalje agente kako bi koristili suzavac i pendreke protiv mirnih demonstranata“, rekao je Obama na sahrani u Atlanti Džonu Luisu, poznatom aktivisti za gradjanska prava.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je nedavno raspoređivanje savezne policije u nekoliko gradova kako bi se „uspostavio javni red i mir“ što je izazvalo kritike opozicionih demokrata.

„Dok mi ovde sedimo, oni koji su na vlasti čine sve da obeshrabre ljude da idu na glasanje“, rekao je Obama navodeći izmedju ostalog „restriktivne zakone“ koji otežavaju registraciju „manjina i studenata“.

Poštu Luisu su pored Obame odali i bivši predsednici Bil Klinton i Džordž Buš mladji, preneli su američki mediji.

Luis, poznati aktivista za nenasilje i gradjanska prava u SAD, bivši saradnik slavnog Martina Lutera Kinga preminuo je 17. jula u 81. godini.

Luis je kao Afroamerikanac sa 21 godinu bio jedan od najmlađih „putnika slobode“ koji se borio protiv segregacije u američkom društvu početkom 60-ih godina. Postao je jedan od poštovanih ličnosti SAD zbog zalaganja pravednosti i jednakosti.

Policija ga je nekoliko puta pretukla. Dobio je teške povrede 1965. godine na mostu „Edmund Petus“ u Selmi, u američkoj državi Alabami gde je predvodio miran protest nekoliko stotina aktivista protiv rasne diskriminacije.

Luis, poslanik iz Džordžije, vratio se u junu u Vašington uprkos odmakloj bolesti kako bi učestvovao u mobilizaciji pokreta protiv rasizma posle nedavnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

(Izvor: Beta)

Komentari

Vaš komentar