Novo ublažavanje epidemioloških mera u Sloveniji

Svet 21. jun. 202109:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Kako se situacija sa kovidom-19 smiruje u Sloveniji, ublažavaju se i restriktivne mere koje se odnose na maloprodaju, servise, javna i crkvena okupljanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ublažavanja će uticati na prodavnice, kafiće i restorane, koji više neće imati vremensko ograničenje za rad, ali ostaje pravilo da kupci u radnjama moraju imati oko sebe slobodno 10 kvadratnih metara, prenela je agencija STA.

Što se ugostiteljstva tiče, više nema ograničenja na četiri osobe po stolu, ali stolovi moraju biti odvojeni jedni od drugih najmanje tri metra.

Jedino ograničenje će imati noćni klubovi, koji su bili zatvoreni tokom pandemije, a sada će moći da rade od 17.00 do ponoći.

Gosti u noćnim klubovima će, međutim, morati da pokažu na ulazu kovid sertifikate, kojima će dokazati da su revakcinisani, preležali korona virus u prethodnih šest meseci ili su bili negativni na kovid testu.

Isto pravilo važi za kazina, goste u hotelima, posetioce seminara i konferencija, kao i mušterije koje žele da obeduju unutar restorana.

Pravilo ne važi za osobe mlađe od 18 godina, ukoliko su u pratnji roditelja ili staratelja.

Ostaje obavezno testiranje za zaposlene u mnogim sektorima, a maske se moraju nositi u zatvorenom.

Dozvoljeni su javni skupovi u kojima ima više od 100 ljudi, ali učesnici moraju da su revakcinisani, negativni na testu ili oporavljeni od kovida.

Privatna okupljanja u kojima ima više od 50 ljudi i dalje nisu dozvoljena, osim ako je reč o članovima porodica koje moraju da se pridržavaju bezbednosnih pravila.

U religioznim objektima će moći da se okupi do 100 ljudi, uz socijalnu distancu od 1,5 metara.

Nove mere će biti na snazi najmanje do 27. juna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar