Novo popuštanje epidemioloških mera u Austriji

Svet 10. jun. 202110:15
Podeli:
Austrija, otvarajau se restorani
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Austrija od danas sprovodi dalje popuštanje epidemioloških mera, koje predviđa pre svega produženje radnog vremena ugostitelja. Epidemiološka situacija omogućila je novo popuštanje i vraćanje sloboda građanima.

Prvo popuštanje mera, koje je obazrivo „otvorilo“ restorane sprovedeno je 19. maja. Novo popuštanje mera predviđa ukidanje obaveze nošenja maski na otvorenom, izuzev u ugostiteljskim objektima.

Što se ugostiteljskih objekata tiče njima se produžava radno vreme do ponoći, i povećava se maksimalan broj odraslih za istim stolom na osam u zatvorenom i maksimalno 16 na otvorenom.

Ostaje na snazi posedovanja sertifikata o vakcinacji, negativnom testu ili izlečenju od korone za pristup restoranima, bioskopima, bazenu…

Takođe se smanjuje i pravilo o držanju socijalne distance sa dva na jedan metar, čime se povećava i broj mušterija u radnjama, jer se smanjuje broj kvadrata po klijentu sa 20 na 10.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Isto tako povećava se broj osoba koje mogu istovremeno da se susreću na otvorenom do 16, u zatvorenom do osam.

Međutim kod susreta sa više osoba potrebno je nositi masku, a okupljanje od više od 17 osoba mora da se prijavi.

Za manifestacije sa sedećim mestima maksimalan broj osoba na otvorenom je ograničen na 3.000, a u zatvorenom na 1.500. Uz to organizatori mogu popuniti maksimalno 75 odsto raspoloživih mesta.

Na sportskim manifestacijama svi prisutni moraju imati na raspolaganju po deset kvadratnih metara.

Takođe stupile su na snagu i olakšice prilikom ulaska u Austriju iz zemalja niskog epidemiološkog rizika, u šta spada većina zemalja EU.

Građani koji dolaze iz tih zemalja, a imaju sertifikat o vakcinaciji, izlečenju od korone ili negativni test, ne moraju više da se elektronski registruju pre putovanja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Elektronska registracije je obavezna samo za one koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji, izlečenju ili negativni test. To znači da će osobe, koje planiraju da se testiraju tek po ulasku u Austriju, moraju da se i dalje onlajn-registruju.

Ssto se tiče pravila za ulazak u Austriju iz država izvan EU, i dalje nije omogućeno turističko putovanje.

Tako, na primer, iz Srbije ili drugih zemalja Zapadnog Balkana građani u Austriju mogu ući samo ako imaju austrijsko državljanstvo ili boravišnu dozvolu. Za dolazak iz tih zemalja obavezna je elektronska registracija pred putovanje.

Građani koji spadaju u te grupe mogu u Austriju ući bez karantina ako poseduju validni sertifikat o vakcinaciji, izlečenju od korone.

Za one koji putuju sa negativnim testom, bio antigenski ili PCR, a ne spadaju u izuzetke, kao što su poslovna putovanja, humanitarna putovanja, lečenje i slično, obavezan je desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana izolacije testom u Austriji.

vakcina
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Kada je reč o vakcinama koje Austrija prihvata za ulazak u zemlju bez karantina to su sva cepiva koja je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) kao što su Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Džonson&Džonson te i vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a tu je reč o kineskom Sinofarmu.

Sertifikat o vakcinaciji sa ruskom vakcinom Sputnjik V trenutno se ne prihvata za ulazak u Austriju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar