Novinarka koja je intervjuisala Ratka Mladića 1993. godine

Svet 16. jun. 202109:29
Podeli:
Foto:EPA-EFE/PETER DEJONG; Angela Weiss / AFP / Profimedia

Novinarka Kristijan Amanpur izveštavala je za CNN tokom rata u Bosni i Heregovini tokom 90-tih godina. Njeni izveštaji su neretko kritikovani i optuživali su je da favorizuju muslimnsku stranu. Ona je tokom tog rata imala priliku da razgovara sa komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem 1993. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je 2017. godine objavila na svom Fejsbuk profilu prilog CNN koji se ticao njenog susreta i razgovara sa Mladićem. Naziv snimka bio je – Kristijan Amanpur upoznaje Ratka Mladića – bosanskog kasapina.

U ovom videu ona je objavila celokupan snimak susreta sa komandantom bosanskih Srba.

„‘Branio sam svoj narod i samo moj narod može da mi sudi. Nema veće časti nego braniti svoj narod’, rekao mi je Ratko Mladić 1993. godine. Samo godinu nakon početka rata, ‘koljača iz Bosne’ pitala sam šta misli o tome hoće li biti procesuiran kao ratni zločinac. S velikim zadovoljstvom gledala sam ga kako stoji u Hagu, gde je osuđen na doživotni zatvor – proglašen krivim za genocid, progone i ubistva“, napisala je Amanpour 2017. godine na Fejsbuku.

„Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro je imati ih okolo… ali u maloj koncentraciji”, prvo je što je kroz osmeh Mladić tada rekao tokom prvog susreta sa novinarkom.

Ona je istakla da je u Bosni bila više od godinu dana gde je izveštavala o ratnim dešavanjima, pre nego što je dobila priliku da intervjuiše Mladića. Istakla je da se Mladiću nije dopadalo njeno izveštavanje.

Nakon prvog pitanja Mladić ju je upitao kako se zove. Kad je čuo njeno ime, odgovorio je: „A, Kenedijeva Kristina. Kada sam video tvoje izveštaje iz Sarajeva, bio sam jako ljut“.

„Vaš narod i vaši vojnici vas gledaju kao velikog čoveka, heroja, a što se tiče vaših neprijatelja, vi ste neko koga se treba bojati i koga treba mrzeti. Kako se osećate povodom toga?“, rekla je novinarka Mladiću, a on je na to odgovorio: „Vrlo interesantno pitanje. Obe stvari koje ste rekli su tačne“.

Mladić je 2017. godine pred Haškim tribunalom osuđen za genocid u Srebrenici, gde je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, kao i za terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 44 meseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Presudom je proglašen krivim i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Sudsko veće izreklo je doživotnu kaznu zatvora.

Godine 2021. potvrđena je prvostepena presuda doživotnog zatvora Mladiću, kao i kvalifikacija genocida u Srebrenici. Porodice žrtava žale za delom koji se odnosi na pet opština i pozivaju se na izdvojeno mišljenje dvoje sudija.

“Srebrenica je trebala biti zona pod zaštitom UN-a za muslimane kad je Mladić sa svojim snagama ipak zauzeo ovo mesto. Delio je slatkiše i obećao civilima da će biti sigurni. ‘Ne bojte se, niko vam neće ništa uraditi’, rekao je Mladić stanovnicima Srebrenice. Naravno da to nisu bili. Njegovi vojnici ubili su više od 7.000 muslimanskih dečaka i muškaraca koji su pokušali da pobegnu“, navela je novinarka o ovom slučaju, prenose agencije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar