Novinari koji su udarili na kriminal, pa platili glavom

Svet 08. jul. 202112:26
Podeli:
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia, VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Ranjavanje holandskog novinara u centru Amsterdama šokiralo je Evropu. Dok se lekari bore za njegov život, policija istražuje slučaj, a ceo ovaj događaj nas je sve podsetio na novinare koji su nažalost izgubili svoje živote tokom proteklih godina i to samo zato što su radili svoj posao. Izveštavali su o utajama poreza, mitu, kriminalnim krugovima i o njihovoj povezanosti sa političarima i državom, pa svoju potragu za istinom i pravdom platili životom.

PROČITAJTE JOŠ:

Peter de Vris

Holandski novinar koji je izveštavao o zločinima, Peter de Vris, teško je ranjen na ulici u Amsterdamu. Ovaj zločin uznemirio je Holandiju, a poruke podrške napadnutom novinaru stižu sa svih strana. Policija je privela trojicu osumnjičenih za ovaj slučaj.

Lokalni mediji pišu da je na njega iz neposredne blizine ispaljeno 5 hitaca. Holadski emiter RTL je rekao da je novinar upravo izašao iz studija kada ga je jedan od hitaca pogodio u glavu. Gostovao je u emisiji RTL Bulevar gde je govorio o slučaju frizera koji je ubijen 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/BAS CZERWINSKI

Pucnjava se dogodila u blizini centra, a policija moli građane da snimke ovog napada ne dele na društvenim mrežama.

De Vris (64) je slavna ličnost u Holandiji. Čest je komentator televizijskih kriminalističkih programa i stručan je izveštač o kriminalu sa izvorima u policiji u podzemlju. Poznat je po radu na otkrivanju mafijaša i kraljeva droge, a policiji je pomogao da reši brojne slučajeve visokog profila.

Poznat je po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredi Hajnekena 1983. godine. De Vris je u prošlosti bio izložen pretnjama iz kriminalističkog podzemlja u vezi sa nekoliko slučajeva. Čak je zbog toga dobio i policijsku zaštitu.

Foto: EPA-EFE/EVERT ELZINGA

Jorgos Karaivaz

Jorgos Karaivaz, grčki novinar, ubijen je ove godine ispred svoje kuće u Atini. U njega je ispljeno deset metaka u grudi i glavu. Grčka javnost je bila šokirana ovim ubistvom.

Jorgos Karaivaz (52) bio je iskusni policijski izveštač. Decenijama je radio za nekoliko poznatih novina i radija. Karaivaz je dosta izveštavao o mračnim poslovima korumpiranih zvaničnika sa podzemljem.

Bio je jedan od retkih istraživačkih novinara i važio je za ljubaznog kolegu i mirnu osobu. Karaivaz se nije osećao ugroženim.

Grčke bezbednosne službe veruju da su naručeno ubistvo izvršile profesionalne ubice.

Pronađen je mrtav pored svog automobila parkiranog blizu parka u blizini njegovog doma. Policija je pokrenula poteru za ubicama, za koje se veruje da su bili na motoru.

Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Jan Kucijak

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak ubijen je u februaru 2018. godine. Mladi novinar ubijen je posle niza tekstova o poreskim prevarama biznismena povezanih sa najvišim slovačkim zvaničnicima. Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova brutano su usmrćeni u njihovom domu u Velikoj Mači.

Tela novinara i njegove partnerke pronađena su u njihovoj kući. Policija je ušla u kuću na zahtev zabrinutog člana porodice.

Šef policije Tibor Gašpar je istakao da je ubistvo „najverovatnije povezano sa njegovim istraživačkim aktivnostima“. On je dodao da je Kucijak upucan u grudi, a žena u glavi. Ovaj par je planirao da se venča u maju te godine.

Jan Kucjak. Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Kucijak (27) je radio za novinarski sajt „Aktualne.sk“, a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza. Ubijeni novinar je pred ubistvo dobijao pretnje smrću.

Pretpostavlja se da je ubijen jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom „Ndrangeta“. U čitavu priču je navodno bili umešani i ljudi bliski bivšem premijeru Slovačke Robertu Ficu.

Dafne Karuana Galicija

Poznata malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je krajem 2017. godine. Ova hrabra žena poginula je u eksploziji svog automobila, a bila je poznata po tome što je u više navrata optuživala tamošnju vladu za korupciju. Njena smrt šokirala je Evropu, a sudski procesi protiv osumnjičenih za njeno ubistvo još su u toku. Jedan od trojice optuženih za ubistvo je priznao krivicu.

Dafni Galicija bila je malteška novinarka, pisac, bloger i aktivista koja je godinama izveštavala o korupciji u vrhu vlasti, nepotizmu, protežiranju, pranju novca i vezama kockarske industrije i organizovanog kriminala, prevari državljanstvo-za-investicije i poslovanju vlade sa Azerbejdžanom.

Dafne Karuana. Foto: Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia

Uprkos pretnjama, tužbama, zastrašivanju i dva hapšenja, Galicija je na svom blogu godinama objavljivala svoja otkrića i tekstove i komentare, da bi kasnije postala redovni kolumnista lista Sandej tajms of Malta i Malta Indipendent.

Svoja istraživanja, novinarka je objavljivala putem ličnog bloga koji je pokrenula 2008. godine. Imala je i po pola miliona poseta dnevno na blogu, a neke njene tekstove i izveštaje neki su doživaljavali kao napade na pojedince, što je dovelo do niza tužbi protiv nje.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati.

Evropska unija je nakon što se pojavla vest da je Dafne ubijena, saopštila da je užasnuta zbog ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti i zatražila da odgovorni budu privedeni pravdi.

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar