Prebijanje, obezglavljivanje: Najbrutalnija ubistva novinara

Svet 25. dec. 202022:45 > 23:07
Podeli:
Foto: Matthew Mirabelli / AFP / Sergio Hernandez Vega / AFP / Profimedia / EPA-EFEALI HAIDER / EPA PHOTO - WALL STREET JOURNAL / EPA-EFE/DAVID DUDUCZ / Printscreen/YouTube/Viktoria Marinova Detector/カット☆ハンタ

Pakistanski sud danas je preinačio presudu na smrt otmičaru i ubici novinara Danijela Perla, i oslobodio ga svih optužbi. Presuda, koliko god šokantna, nije ništa novo. Od Veronike Gerin, preko Viktorije Marinove do Danijela Perla i Jana Kucijaka, istraživački novinari uvek su bili mete pretnji, napada i ubistava, a nalogodavci njihovih smaknuća, najčešće su prolazili, ako ne nekažnjeno, onda sa sramno blagim presudama.

Veronika Gerin

Foto: Foto: Printscreen/YouTube/カット☆ハンタ

Pročitajte još:

Veronika Gerin bila je novinarka koja je pisala o organizovanom kriminalu i narko bosovima u rodnoj Irskoj. Igrala je u košarkaškom i fudbalskom nacionalnom timu Irske, bila je agent, PR, a novinarstvom je počela da se bavi 1990. pišući za Sandej biznis post i Sandej Tribjun. Gerinova je pisala o aktivnostima Irske republikanske armije u Severnoj Irskoj, da bi sa prelaskom u Sandej indipendent 1994. krenula da piše o organizovanom kriminalu i narko bosovima, a u pomoć joj je pritekao osuđeni narko kriminalac Džon Trejnor.

Prvi put je „upozorena“ kada je napisala priču o ubijenom narko bosu Martinu Kejhilu. Nepoznate osobe pucale su na njenu kuću. Kada je objavila članak o drugom narko mafijašu Geriju „Monahu“ Haču, nepoznati muškarac zazvonio joj je na vrata i pucao u nju, ranivši je u nogu.

Onda ju je u septembru 1995. godine Trejnorov gazda, Džon Giligan napao, jer je pisala o njegovom raskošnom životnom stilu, dok se on predstavljao kao neko ko nema prihode. Giligan joj je tada zapretio da će joj oteti i silovati sina ako napiše i slovca o njemu.

Godinu dana kasnije, Gerinova je radila na knjizi o Trejnoru i njegovom životu, što se nije dopalo ni njemu ni njegovom šefu. Jedne večeri, krajem juna 1996., članovi Giliganove bande pratili su Gerinovu dok se vraćala kući. Kada je stala na crveno, zapucali su i ubili je. Njena smrt izazvala je bes u Irskoj i dovela je do brojnih hapšenja krimi bosova u zemlji.

Danijel Perl

Foto: EPA PHOTO – WALL STREET JOURNAL

Novinar Vol Strit Žurnala Danijel Perl, ubijen je u Pakistanu 2001. Perl je otet, potom mu je odsečena glava, a snimak ubistva okačen je na internet, jer je izveštavao o delovanju Al Kaide u toj zemlji i vezama vlasti i terorista. Ubice su ga raskomadali u deset delova i sahranili u plitkom grobu severno od Karačija.

Zatvorenik iz Gvantanama, Halid Šeik Muhamed, član Al Kaide, priznao je da je on lično odsekao glavu Perlu, dok je zbog otmice i ubistva novinara britanski državljanin pakistanskog porekla, Ahmed Omar Saed Šeik, osuđen na smrt, da bi danas ta presuda bila promenjena.

Regina Martinez

Foto: Sergio Hernandez Vega / AFP / Profimedia

Smrt Regine Martinez bila je brutalna. Nepoznati napadač upao je u njen dom u Ksalapi u Meksiku u aprilu 2012. godine, iznenadio je u kupatilu i najpre izlomio vilicu bokserom, a potom je zadavio peškirom oko vrata. Iako sitna (49 kilograma), 48-godišnja Martinzova se žestoko borila, izgrebavši napadača.

Meksičke vlasti uhapsile su navodnog napadača koji je najpre priznao ubistvo, rekavši da je upao u neuglednu kuću da bi je pokrao. Muškarac je potom promenio iskaz i rekao da su ga mučili u zatvoru i naterali da prizna ubistvo. DNK dokazi i otisci prstiju sa mesta zločina nisu bili njegovi.

Martinezova je bila novinar lista Proseko i otvoreni kritičar korumpirane vlasti. Pisala je o narko krimi klanovima, a u Meksiku je bila poznata po oštroumnim i dobrim tekstovima o narko kartelima i korumpiranim političarima Verakruza. Nedelju dana pre ubistva, pisala je o zloglasnom Zeta kartelu i njihovoj saradnji sa političarima iz Industrijske revolucionarne partije koji su se kandidovali za lokalni Kongres.

Dafni Karuana Galicija

Foto: Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia

Dafni Galicija bila je malteška novinarka, pisac, bloger i aktivista koja je godinama izveštavala o korupciji u vrhu vlasti, nepotizmu, protežiranju, pranju novca i vezama kockarske industrije i organizovanog kriminala, prevari državljanstvo-za-investicije i poslovanju vlade sa Azerbejdžanom.

Uprkos pretnjama, tužbama, zastraživanju i dva hapšenja, Galicija je na svom blogu godinama objavljivala svoja otkrića i tekstove i komentare, da bi kasnije postala redovni kolumnista lista Sandej tajms of Malta i Malta indipendent.

Ubijena je u oktobru 2017. Nepoznati napdači aktivirali su bombu podmetnutu u njen automobil. Njena smrt izazvala je žestoku osudu javnosti i dovela do hapšenja trojice muškaraca, uključujući i vlasnika kompanije sa sedištem u Dubaiju, Jorgena Frenča.

Jan Kucijak

Foto: EPA-EFE/DAVID DUDUCZ

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak ubijen je u februaru 2018. godine posle niza tekstova o poreskim prevarama biznismena povezanih sa najvišim slovačkim zvaničnicima. Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su u njihovom domu u Velikoj Mači.

Kucijak je bio prvi novinar koji je ubijen u Slovačkoj od sticanja nezavisnosti i njegova smrt izazvala je šok, nevericu, masovne proteste i političku krizu u zemlji jer se na jednoj strani našla vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom, a na drugoj predsednik Andžej Kiska i opozicija. Kriza je kulminirala ostavkom premijera i njegovog kabineta.

Poznati biznismen Marijan Kočner naredio je Kucijakovo ubistvo. Njegova saradnica Alena Žužova unajmila je Zoltana Andruška koji je pak naredio Tomašu Sabu i Miroslavu Marčeku da ubiju Kucijaka. Kočner i Žužova su oslobođeni optužbe za umešanost, Andruško je priznao da je naredio ubistvo i osuđen je na 15 godina zatvora. Marček, bivši vojnik, priznao je ubistvo i dobio 25 godina zatvora dok je njegov rođak Sabo, bivši policajac, osuđen na 25 godina zbog učešća u ubistvu.

Viktorija Marinova

Foto: Printscreen/YouTube/Viktoria Marinova Detector

Bugarska TV novinarka koja je izveštavala o korupciji i zloupotrebi EU fondova, silovana je i ubijena u pograničnom gradu Ruse na obali Dunava 2018. Telo 30-godišnje Viktorije Marinove pronađeno je na šetalištu. Policija je tada saopštila da nemaju nikakvih podataka da je Marinovoj prećeno, a ubrzo potom zbog njenog ubistva uhapšen je 21-godišnji Severin Krasimirov koji je pobegao u Nemačku. Krasimirov je priznao ubistvo i osuđen je na 30 godina zatvora. Tužilaštvo je saopštilo da motiv ubistva nije bio novinarski angažman Marinove već „nasumični seksualni napad“.

Džamal Kašogi

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Iz sveta i regiona čitajte:

Saudijski disident, novinar i kolumnista Vašington Posta ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. Žestoki kritičar saudijske vlade u konzulat je pozvan kako bi dobio dokumentaciju potrebnu za venčanje. Kašogija je iz zasede napalo 15 ubica, koji su ga ugušili i na kraju raskomadali, a ceo napad je snimljen i u javnosti su se kasnije pojavili transkripti tih audio snimaka.

Turske vlasti sprovele su istragu i zaključile da je Kašogi udaljen čim je ušao u konzulat i da su to uradili članovi saudijskog tima ubica, koji je blisko povezan sa princom Muhamedom bin Salmanom. Tim je navodno poslat u Istanbul da ubije Kašogija.

Saudijska vlada pokušala je najpre da zataška ubistvo da bi potom priznali isto. Uprkos dokazima da je bin Salman naručio ubistvo, saudijski princ je prošao nekažnjeno, a saudijska vlada je osudila nekoliko bezbednosnih zvaničnika zbog ubistva novinara.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar