Novi Zeland proglasio vanrednu klimatsku situaciju

Svet 02. dec. 202013:33
Podeli:
Novi Zeland
Foto: Shutterstock

Novi Zeland je proglasio vanrednu klimatsku situaciju i obavezao se na smanjenje emisije ugljen-dioksida do 2025. godine, u jednom od, kako je to nazvala premijerka Džasinda Ardern, "najvećih izazova našeg vremena".

U predlogu koji je podnet parlamentu prepoznat je „razorni uticaj koji će nestabilno i ekstremno vreme imati na Novi Zeland i blagostanje Novozelanđana, na primarnu industriju, dostupnost vode i javno zdravlje kroz poplave, porast nivoa mora i šumske požare“.

Još 32 države su formalno priznale globalnu krizu proglasivši vanrednu klimatsku situaciju, preneo je Gardijan.

Pročitajte još:

U zemlji je primetan alarmantni trend smanjenja vrsta i globalnog biodiverziteta, uključujući pad autohtonog biodiverziteta Novog Zelanda.

Laburisti, Zeleni i Maorska stranka glasale su za deklaraciju, dok su ACT i Nacionalna stranka bile protiv.

Govoreći u parlamentu, Ardenova je rekla da zemlja mora hitno da reaguje. „Ova deklaracija potvrda je za sledeću generaciju. Potvrda tereta koji će nositi ako odmah nešto ne preduzmemo“, istakla je ona.

Ardernova je rekla da će vladin sektor morati da kupuje samo električna ili hibridna vozila, flota će se vremenom smanjiti za 20 odsto, a svih 200 kotlova na ugalj koji se koriste u zgradama javne službe biće zamenjeno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar