Novi Zeland proglasio kraj epidemije

Svet 08. jun. 202008:13
Podeli:
Džasinda Ardern
Džasinda Ardern; Foto: Profimedia.rs

Novi Zeland je eliminisao epidemiju koronavirusa i ukinuće sve mere, sem one na granicama, najavila je premijerka Džasinda Ardern, čime je ova južnopacifička zemlja jedna od prvih u svetu koja je to uradila.

Vlada će ukinuti mere fizičkog distanciranja od danas u ponoć i preći sa nivoa dva vanrednog stanja na nivo jedan, rekla je Ardern.

Javni i privatni događaji, prodavnice i ugostiteljski objekti, kao i sav javni prevoz sada mogu da počnu da rade normalno, bez pridržavanja fizičkog distanciranja koje je na snazi u većini zemalja u svetu i dalje.

„Iako smo mi sada u sigurnijoj, jačoj poziciji i dalje neće biti lako da se vratimo na život pre kovida 19. Odlučnošću i usredsređenošću smo sačuvali zdravlje, a sad bi naš fokus trebalo da usmerimo na ekonomski oporavak. Sve dok nije završeno, ne možemo da kažemo da je postignuto. Tako da je mogu da završim sa jednostavnim: “Hvala ti, Novi Zelande““, naglasila je Ardern.

Pročitajte još:

Na Novom Zelandu živi oko pet miliona ljudi koji su se izborili sa pandemijom, dok se velike ekonomske zemlje, kao što su to Brazil, Velika Britanija, Indija, SAD, i dalje bore sa epidemijom.

„Sigurni smo da smo eliminisali transmisiju virusa na Novom Zelandu za sada, ali širenje virusa treba da bude neprekidni napor“, dodala je Ardern.

Na Novom Zelandu nema aktivnih slučajeva po prvi put nakon februara kada su registrovani prvi slučajevi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Na Novom Zelandu zabeleženo je 1.154 slučajeva zaraze, a preminule su 22 osobe.

„To što nema aktivnih slučajeva infekcije prvi put nakon 28. februara je veoma bitno u našoj borbi protiv epidemije, ali kao što smo i ranije rekli, veoma je važno da i dalje budno pratimo situaciju“, rekao je ministar zdravlja dr Ešli Blumfild.

Novi Zeland je objavio kraj epidemije, ali ministar zdravlja upozorava građane da bi i dalje trebalo da budu oprezni.

To što je virus eliminisan ne znači da je iskorenjen, samo da je prekinut lanac prenošenja virusa nakon što je poslednja osoba izašla iz samoizolacije.

Takođe, napominje ministar zdravlja, važno je preventivno voditi računa i o onima koji dolaze u zemlju i koji bi mogli potencijalno da unesu virus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar