Novi Zeland menja istoriju: Maorka na mestu šefa diplomatije

Svet 02. nov. 202010:29
Podeli:
Nanaja Mahuta Foto: EPA-EFE/BEN MCKAY

Novi Zeland imenovao je danas prvu ženu starosedeoca za ministra spoljnih poslova, što je korak napred ka stvaranju jednog od najdiverzifikovanijih parlamenata u svetu.

Nanaja Mahuta, pripadnica starosedeoca Novog Zelanda Maora, pre četiri godine je postala prva ženska članica parlamenta koja je nosila takozvani “moko kaue”, tradicionalnu tetovažu na bradi. Prethodni ministar spoljnih poslova zemlje Vinston Piters bio je takođe Maor.

„Privilegovana sam što mogu da vodim konverzaciju u oblasti spoljnih odnosa“, rekla je Mahuta.

Pročitajte još:

Centralno-leva Laburistička partija premijerke Džasinde Ardern ponovo je izabrana prošlog meseca, sa 49,1 odsto prema preliminarnim rezultatima. Partija je uzela 64 od 120 mesta i bila je prva koja je osvojila većinu otkako je uveden trenutni politički sistem na Novom Zelandu 1996.

Predstojeći sastav parlamenta biće najraznolikiji na svetu, ističe CNN. Žene će činiti skoro polovina poslanika, što je značajno veće od globalnog proseka od 25 odsto.

Oko 10 odsto poslanika su otvoreni pripadnici LGBTQ zajednice, što je više od prethodnog nosioca “titule” – Velike Britanije – gde je oko sedam odsto članova Doma komuna otvoreno gej. Novi zamenik premijera Novog Zelanda Grent Robertson takođe je otvoreno gej.

„Ova administracija zasnovana je na zaslugama i neverovatno je raznovrsna. Ponosna sam na to“, rekla je Ardern.“Oni predstavljaju Novi Zeland koji ih je izabrao“, dodala je ona.

Nanaja Mahuta i Džasinda Ardern Foto: BIANCA DE MARCHI / AFP / Profimedia

Ko je Nanaja Mahuta

Mahuta je prvi put ušla u parlament 1996. godine i bila je ministarka lokalne samouprave i maorskog razvoja.

Potomak je maorske kraljice Te Arikinui Te Atairangikau i sadašnjeg maorskog monarha Kingi Tuheitiae. Tradicionalnu maorsku tetovažu je stavila 2016. godine i postala je prva žena koja se u parlamentu pojavila sa moko kauae.

Moko je simbolična tetovaža i sadrži brojne informacije o precima, istoriji i statuu onog koji je nosi. Tetovaža se dobija tokom specijalne ceremonije i u tetoviranju se koriste tradicionalne igle i dleta, mada se i poslednje vreme primenjuju i tradicionalne mašine za tetovažu.

U trenutku kada je stavila tetovažu, Mahuta je rekla da nije očekivala da će njena tetovaža biti toliko revolucionarna. „Tetovaža je bila posledica toga gde sam u tom trenutku i gde želim da budem i kako želim da doprinesem“, rekla je ona tada.

Za Rukuvai Tipene-Alen, maorsku novinarku koja takođe ima moko kauae, postavljenje Mahute je izuzetno značajno.

„Prvi lice koje će se videti na međunarodnom planu je neko ko govori, izgleda i zvuči kao Maor. Lice Novog Zelanda je starosedelačko“, rekla je Tipene-Alen koja radi u političkoj redakciji Maorske televizije.

Političari sa obe strane političkog spektra čestitali su Mahuti na njenom postavljenju ocenivši da je njen dolazak na mesto ministarke spoljnih poslova uzbudljiv trenutak u međunarodno važnom trenutku i da će ona biti sjajna i da će „dekolonizovati“ spoljnu politiku zemlje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar