Novi trend: Slovenci se namerno zaraze da bi lakše putovali

Svet 12. apr. 202118:08
Podeli:
Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namernog inficiranja novim koronavirusom zbog lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se izlečenje od Covida-19 za sada tretira kao i imunitet stečen vakcinacijom. Vlasti razmišljaju o promeni pravila za putovanja, odnosno da se oni koji su preležali Covid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice.

“Primećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se što pre zaraze kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti”, kazala je u ponedeljak na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savet za Covid-19.

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabeleženih slučajeva “varanja” na testovima za koronavirus, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promeni pravila za putovanja. Među ostalim, navela je, razmišlja se o tome da se oni koji su preležali Covid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kada bude dovoljno vakcina za imunizaciju većeg dela populacije.

Na opasnost namernog izlaganja koronavirusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

“O ovoj bolesti još uvek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posledice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posledice bolest ima, posebno za mlađe pacijente, mada su one kod nekih vrlo neugodne”, upozorio je. Istakao je da je neporedivo sigurnije sprečiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje vakcinisati nego se razboleti i računati da je na taj način stečen imunitet.

Osim toga, svi koji se možda namerno inficiraju u kontaktu s drugim ljudima time rizikuju i teži tok bolesti, zato moramo delovati odgovorno i zaštititi sebe i druge, upozorio je Zovko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar