Novi sukob na pomolu: Navodni logori u Kini užasnuli Evropu

Svet 20. jul. 202023:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Uznemirujući snimci na kojima se vidi nekoliko desetine ljudi, koji sa povezima preko očiju ulaze u vozove i odlaze u nepoznatom pravcu, napravili su iz vazduha, dronom pripadnici državne bezbednosti Australije. Naime, oni tvrde da su snimili narod Ujgure, koji žive u kineskoj pokrajini Sinđjang, a koje vlasti Kine odvode u koncentracione logore, gde ih prislino sterilišu i ostavljaju zatvorene.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab optužio je Kinu za „grubo i nepristojno“ kršenje ljudskih prava nad njenim ujgurskim stanovništvom i rekao da se sankcije protiv odgovornih ne mogu isključiti.

Izveštaji o prisilnoj sterilizaciji i širem progonu muslimanske grupe „podsećaju na nešto što dugo nije viđeno“, rekao je on za BBC. Velika Britanija će sarađivati sa svojim saveznicima da preduzmu odgovarajuće mere, insistirao je.

Kineski ambasador: Sve je laž

Na sve ovo kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Ksaoming rekao je da je razgovor o koncentracionim logorima „lažan“.

Foto:Mark Thomas / Polaris / Profimedia

On je naglasio da Ujguri imaju ist tretman u zemlji, kao i sve druge etničke grupe.

Ipak, snimak koji je iz vazduha dronom napravila služba državne bezbednosti Australije prikazuje kako Ujgure sa povezima preko očiju uvode u vozove i odlaze u nepoznatom pravcu.

Ksaoming kaže da ne zna šta je na tim snimcima, a da se često dešava da se na taj način zatvorenici prevoze u bilo kojoj zemlji.

„Takvi koncentracioni logori ne postoje u oblasti Sinđjang, a postoji mnogo lažnih snimaka u kojima se optužuje Kina“.

Veruje se da je skoro milion Ujgura zatvoreno tokom proteklih nekoliko godina u logore koje kineske vlasti nazivaju „kampovi za re-edukaciju“.

Logori – mera protiv terorizma

Kina je ranije negirala postojanje logora, a prethodno su zvaničnici govorili da postoje logori kao neophodna mera protiv terorizma i separatista u oblasti Sinđjang, pre nego što ih je branila kao neophodnu meru protiv terorizma, posle separatističkog nasilja u ovom regionu.

Vlasti u Kini su nedavno optužene da su pokušale da ograniče stanovništvo Ujgura, tako što su prisiljavali njhove žene na sterilizaciju ili da koriste kontraceptivna sredstva, zbog čega su UN pozvale na istragu.

Upitan da li je postupanje sa Ujgurima zapravo zakonski genocid, Rab je za BBC rekao da međunarodna zajednica mora biti „oprezna“ pre nego što iznese takve tvrdnje.

Ipak naglasio je:“Šta god da je pravna etiketa, jasno je da se grozna kršenja ljudskih prava dešavaju“.

Prema nedavnom istraživanju Fondacije za žrtve komunizma, stopa rasta stanovništva u dve najveće ujgurske prefekture u Sinđjangu opala je za više od 80 odsto u periodu od 2013. do 2018. godine. Međutim, Kina ne prihvata ove izveštaje kao zvanične podatke, a kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Ksaoming rekao je da je ujgursko stanovništvo u Sinđjangu pre 40 godina brojalo četiri do pet miliona ljudi, a da ih sada ima 11 miliona.

Pročitajte još:

„Govori se kako mi vršimo etničko čišćenje, a kako je to moguće, kad se njihova populacija udvostručila „, naglašava Ksaoming.

Ovo se ne sme tolerisati

Demografska istraživanja koja se bave kineskim zvaničnim podacima i medijskim izveštajima sežu unazad čak 40 godina. Međutim sugeriše se da je došlo do brzog porasta stope rasta stanovništva u Sinđjangu u periodu od 2005. do 2015., koji je potom praćen naglim padom tokom narednih godina.

„To je duboko zabrinjavajuće. Ovi izveštaji o ljudskom aspektu, od prisilne sterilizacije do ‘obrazovnih’ logora – podsećaju na nešto što nismo videli dugo vremena. Želimo pozitivan odnos sa Kinom, ali takvo ponašanje ne možemo da tolerišemo“ kaže Rab.

Zbog snimaka o logorima, sve su češći pozivi Velikoj Britaniji da uvede sankcije, poput zamrzavanja imovine i zabrane putovanja kineskim zvaničnicima kao odgovor za progon Ujgura.

Foto:EPA-EFE/MAST IRHAM

Peticija kojom se podržava taj potez dobila je više od 100.000 potpisa, što znači da će biti razmotrena za raspravu u Parlamentu.

Velika Britanija je nedavno preduzela akcije protiv viših generala u Mjanmaru koji su orkestrirali kampanju nasilja protiv Rohingie i protiv severnokorejskih tela iza logora za prinudni rad.

Rab je rekao da je to pokazalo da je Velika Britanija spremna da preduzme akcije jednostrano, kao i preko tela poput UN-a.

„Morate, kao što smo to radili sa Rohingjom i Severnom Korejom, da izgradite bazu dokaza, a za to treba dugo vremena jer morate tačno i odgovorno da identifikujete one koji su umešani,“ rekao je Rab.

Unakrsna vatra Između Vašingtona i Pekinga

Diplomatski dopisnik BBC-a Džejms Landal rekao je: „Rizik za Britaniju je taj što će se naći u unakrsnoj vatri između Vašingtona i Pekinga.

„Cena za odbranu ljudskih prava mogla bi biti slabija trgovina sa Kinom, što bi moglo biti skupo plaćeno u ekonomskom padu nakon pandemije.“

Konzervativni poslanici takođe vrše inicijativu protiv visokih zvaničnika u vladi Hongkonga nakon nametanja novog zakona o bezbednosti za koji Velika Britanija kaže da krši međunarodne sporazume koji štite slobode.

Ministar spoljnih poslova trebalo bi da u ponedeljak izvesti parlament o odgovoru Velike Britanije, usled spekulacija da će ukinuti postojeći sporazum o izručivanju Velike Britanije bivšoj britanskoj koloniji.

Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Milo za drago

„Ako Velika Britanija ode toliko daleko da izrekne sankcije bilo kom pojedincu u Kini, mi ćemo sigurno reagovati i odgovoriti“, rekao je kineski ambasador.

Odbacio je tvrdnje o „etničkom čišćenju“ Ujgura kao neutemeljene, rekavši da oni „uživaju u mirnom, skladnom suživotu s drugim etničkim grupama“.

Istakao je da brojke koje sugerišu da je rast stanovništva u ujgurskim oblastima opao za 84 odsto u periodu od 2015. do 2018. godine „nisu tačne“, tvrdeći da se broj Ujgura u celom Sinđijangu „udvostručio“ u protekle četiri decenije.

„U Kini ne postoji takozvana masovna, prisilna sterilizacija među Ujgurima“, dodao je. „Vladina politika snažno se protivi ovakvoj praksi“ naglasio je Ksaoming.

Iako „ne može isključiti pojedinačne slučajeve“ sterilizacije, insistirao je na tome da „svaku etničku grupu tretiraju kao jednaku“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar