Novi soj korone se brže širi, ali krije i jedan znak pitanja

Svet 20. dec. 202009:29
Podeli:
korona u požarevcu
Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Novi soj koronavirusa identifikovan u Velikoj Britaniji može brže da se širi i trenutno se istražuje da li on izaziva veću stopu smrtnosti, saopštili su danas britanski zvaničnici.

Pročitajte još:

„Kao što je saopšteno u ponedeljak, Zavod za javno zdravlje Velike Britanije je identifikovao novu varijantu kovid-19 putem proučavanja genoma virusa i trenutno se radi na detaljnim studijama osobina novog soja“, rekao je danas načelnik Državne zdravstvene službe Kris Viti, prenosi Rojters.

On je dodao i da na osnovu svih raspoloživih podataka iz dosadašnjeg toka ispitivanja virusa vladina savetodavna medicinska grupa (NERVTAG) smatra da se novi soj „može brže širiti.“

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Velike Britanije zbog nove varijante virusa kovid-19.

„Oni (zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva) će i dalje deliti informacije i rezultate svoje analize i tekućih studija. Obaveštavaćemo države članice i javnost dok saznajemo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama“, navela je SZO u tvitu.

Novi soj koronavirusa identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu do 70 odsto je zarazniji, ali se ne smatra smrtonosnijim, a vakcine bi i dalje trebalo da budu efikasne, rekli su u subotu premijer Boris Džonson i naučnici.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar