Novi soj korone već pravi probleme u Evropi

Svet 20. dec. 202014:51 > 14:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Belgija i Holandija su danas odlučile da zabrane letove iz Velike Britanije, dok Nemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da se zaštite od novog soja koronavirusa koji se širi jugom Engleske.

Francuska razmatra da zabrani sve letove iz Velike Britanije, nakon što se pojavio novi soj korona virusa na ostrvu, preneo je Rojters izveštaj BFM televizije.

Zvanična odluka bi mogla da bude saopštena danas u toku dana, dodao je BFM, ne citirajući izvore, dok zvaničnici francuskog ministarstva saobraćaja nisu bili dostupni za komentar.

Holandija je jutros zabranila letove najmanje do kraja godine.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da je „iz predostrožnosti“ izdao takvu naredbu za period od 24 časa koji počinje u ponoć.

Pročitajte još:

„Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i da li je možda već na (evropskom) kopnu“, kazao je De Kro.

Dodao je da se nada da će situacija biti jasnija do utorka.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je agenciji Dpa da je ograničenje letova iz Velike Britanije „ozbiljna mogućnost“.

Vlada Nemačke, koja predsedava Evropskoj uniji, u bliskom je kontaktu sa susednim zemljama povodom nove opasnosti, navela je Dpa.

Belgija, Holandija i Nemačka su reagovali nakon što je britanski premijer Boris Džonson juče uveo oštrije mere u Londonu i delovima jugoistočne Engleske.

Džonson je rekao da nova varijanta korona virusa koja se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih utiče na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

On je dodao da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da izaziva teže simptome, kao i da nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv njega.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram