Novi šef diplomatije Crne Gore o proterivanju ambasadora

Svet 09. dec. 202012:22
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović ocenio je danas da je proterivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića "ishitren čin" i najavio da će nova izvršna vlast graditi odnose sa Srbijom "na principu uzajamnog uvažavanja".

Pročitajte i:

Radulović je za podgorički list Dan rekao da je cilj nove Vlade Crne Gore ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari.

„Prethodna Vlada je u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Božoviću, čime je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman“, kazao je Radulović.

Vlada Crne Gore je krajem novembra proglasila Božovića nepoželjnom osobom i zatraženo je da napusti zemlju, uz obrazloženje da se „u kontinuitetu mešao u unutrašnje stvari“ Crne Gore.

Zvanični Bograd je uzvratio recipročnom merom, ali je dan nakon objavljivanja odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije, povukao tu odluku. Odluka o proterivanju Božovića je na snazi.

Novoizabrani ministar vanjskih poslova Radulović smatra medjutim, da „uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mera dobrosusedskih odnosa, već ishitren čin“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar