Novi protest „biciklista“ protiv slovenačke vlade

Svet 22. maj. 202021:57
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Više hiljada Slovenaca na biciklima ponovo je večeras održalo protest protiv vlade premijera Janeza Janše, a novina je što je ovog petka počelo prikupljanje potpisa sa zahtevima za ostavku vlade.

Ovo je peti petak zaredom kako se održavaju protesti koji su počeli u aprilu posle navoda o političkim pritiscima prilikom nabavke zaštitne opreme tokom pandemije.

Demonstranti su uzvikivali parole kao što je „Lopovi“ dok su centrom LJubljane prolazili na biciklima kako bi poštovali mere distance propisane zbog suzbijanja epidemije korona virusa.

Ljubljanska anarhistička inicijativa, jedan od nezvaničnih organizatora, tvrdi da milione evra državnog budžeta prisvajaju političke i ekonomske elite pod plaštom vanrednog stanja, prenosi STA.

„Slomili smo kurs epidemije, sada treba da slomimo virus vlastodržaca“, poručili su oni odbacujući bilo kakav politički upliv u proteste.

Na skupu se prvi put pojavila i grupa od desetak muškaraca, navodno bajkera koji su formirali kordon ispred javnog servisa RTV Slovenija a na sebi su imali žute prsluke na kojima je pisalo „hvala vladi“.

Manji protesti biciklista održani su i u drugim gradovima u Sloveniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

 

 

Komentari

Vaš komentar