Novi predsednik Izraela položio zakletvu

Svet 07. jul. 202119:09
Podeli:
Isak Hercog
Isak Hercog postao 11. predsednik Izraela Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Bivši šef Laburističke partije Isak Hercog položio je u parlamentu zakletvu na mesto predsednika Izraela i time postao novi, 11. predsednik ove zemlje.

Na svečanoj ceremoniji u Knesetu, izraelskom parlamentu, Isak Hercog je zagrlio odlazećeg predsednika Ruvena Rivlina pre nego što je uz aplauz poslanika položio zakletu, prenosi Rojters.

Obećao je da će iskoristiti ovu, u velikoj meri ceremonijalnu ulogu da pokuša da zaleči duboke podele u izraelskom društvu.

„Odavde ću otići u predsedničku rezidenciju i započeti putovanje kroz rascepe i jazove u izraelskom društvu. Cilj tog putovanja je da nađe faktor pomirenja razlika i rascepa i da ponovo otkrijemo sami sebe“, kazao je u obraćanju.

Isak Hercog je prvi put u parlament izabran 2003. godine.

Na izborima 2015. godine poražen je od strane bivšeg premijera Benjamina Netanjahua.

Isak Hercog
Isak Hercog postao 11. predsednik Izraela Foto:Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Parlament ga je, međutim, u junu ove godine izabrao za predsednika, nekoliko dana pošto je Netanjahua sa vlasti smenila koalicija na čelu sa novim premijerom Naftalijem Benetom.

Na kraju svog govora, Hercog je obećao da će se boriti protiv antisemitizma, težiti miru između Izraela i njegovih suseda i pomoći u „borbi protiv strateških pretnji Izraelu, a to je prvenstveno iranski nuklearni program“.

BONUS VIDEO: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

Komentari

Vaš komentar