Novi koalicioni sporazum vladajućih nacionalista u Poljskoj

Svet 26. sep. 202022:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) potpisala je u subotu novi koalicijski sporazum s dva manja partnera i time okončali višenedeljne sukobe unutar trostranačke koalicije.

Čelnici stranke Pravo i pravda (PiS) i manjih konzervativnih stranaka Ujedinjena Poljska i Sporazum potpisale su sporazum u uredima Prava i pravde u Varšavi u subotu, no nije otkriveno više detalja o tome kako će koalicija u praksi funkcionisati.

„Potpuno sam siguran da će ove godine biti dobre za Poljsku. Ovaj sporazum to garantujei“, rekao je šef PiS-a i de facto poljski čelnik Jaroslav Kačinski, na konferenciji za medije kojoj su takođe prisustvovali čelnici dva manja koaliciona partnera i premijer Mateuš Moravjecki.

Poslije kratkih izjava čelnici su potpisali sporazum i otišli.

Tri stranke su već formirale vladu, no koaliciju razdiru unutrašnje  borbe po pitanju LGBT problematike, prava životinja i odnosa s Evropskom unijom. Čelnici PiS-a pretili su manjinskoj vladi i prevremenim izborima.

Koalicija koju predvodi PiS pobedila je u seriji izbora od 2015. godine, no stranka se nalazi pod velikim pritiskom zbog ekonomskih poteškoća dodatno pogoršanih koronavirusom.

Subotnji sporazum najvjerovatnije će osigurati da koalicija zadrži većinu u donjem domu parlamenta, što će joj omogućiti veću kontrolu nad medijima i nastavak reformi pravosuđa, na što opozicija gleda kao na potkopavanje nezavisnosti sudova.

Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
Traže povlačenje Istanbulske konvencije

 

Ranije ove nedelje lokalni mediji su javili da sporazum znači da će Kačinski postati zamenik premijera zadužen za ministarstvo pravosuđa, unutrašnjih poslova i odbrane.

Ako se to pokaže kao tačno, imenovanje Kačinskog biće viđeno kao pokušaj kontrole ministra pravosuđa Zbinjega Ziobrova, koji predvodi Ujedinjenu Poljsku i želi da Varšava zauzme borbeniji stav po pitanju ženskih i homoseksualnih prava i reforme pravosuđa.

Ziobrov traži povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije koju je nazvao „feminističkom izmišljotinom za opravdavanje gej ideologije“ i protivi se istopolnim brakovima.

 

Komentari

Vaš komentar