Novi gradonačelnik Splita – liberal Ivica Puljak

Svet 30. maj. 202123:33
Podeli:
Ivica Puljak
Ivica Puljak Foto:N1

Ivica Puljak novi je splitski gradonačelnik. HDZ je nakon četverogodišnje vladavine Andre Krstulovića Opare ponovno ostao bez čelnog čoveka grada. Puljak je u predizbornoj kampanji obećao glasačima velike promene u Splitu od kojeg će, kako je rekao, stvoriti najbolji grad u Evropi.

U Splitu je, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, osvojio 56,75 odsto glasova, a Vice Mihanović iz HDZ-a 43,25 odsto.

Puljak je najveć iznenađenje lokalnih izbora u Hrvatskoj, široj javnosti postao je poznat kada je sa suprugom Marijanom osnovao stranku Pametno, ali je mnogo pre toga bio jako dobro poznat u naučnim krugovima kao njihov vrlo ugledni član.

Za naučni rad i dostignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske sa likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je i državne nagrade za nauku i nagradu Univerziteta u Splitu. Od 2009. godine Puljak je član MAGIC kolaboracije koja upravlja gigantskim teleskopima za otkrivanje gama zraka na Kanarskim ostrvima.

„Ako postanem gradonačelnik, prvo ćemo očistiti grad, a nakon toga predstaviti strategiju dugoročnog razvoja i doneti novi GUP, koji će uključiti potrebe građana za javnim sadržajima, kao i potrebe preduzetnika koji žele stvarati nova radna mesta. Uz projekte iz strategije i GUP-a koje ćemo početi, dovršićemo projekte koji su već započeti, a to su Karepovac i Žnjan. U Splitu postoji još ceo niz nedovršenih projekata, o kojima se najčešće govori u kontekstu nerešivih pravnih komplikacija koje treba raspetljati. Treba jasno i otvoreno reći da je pred nama strašno težak posao i da se promene neće dogoditi preko noći. No ja sam po prirodi optimističan, uporan i tvrdoglavo predan radu, pa neću odustati od namere da od Splita stvorimo najbolji grad u ovom delu Evrope“, najavio je Puljak.

U Hrvatskoj je jutros u sedam sati otvoreno gotovo 5.500 biračkih mesta, na kojima su građani u drugom krugu lokalnih izbora odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i opština.

Drugi krug održan je u 432 grada i opštine, a pravo glasa imalo je tri miliona i 231.000 birača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar