Nove mere u Sarajevu: Kontrolori, redari, zabrana okupljanja

Svet 06. nov. 202017:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo proširio je mere i naredbe za suzbijanje širenja koronavirusa uvođenjem redara, odnosno kontrolora i drugim zaštitnim merama. U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata registrovano 1.907 novozaraženih koronavirusom od ukupno 4.703 testiranih. U celoj zemlji su u poslednja 24 sata registrovana 54 smrtna slučaja, što predstavlja crni rekord.

Nova je mera zabrane okupljanja više od 30 osoba u zatvorenom i više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Ta mera se odnosi i na sva javna mesta i skupove poput proslava, venčanja, sahrana, političkih skupova, seminara, kongresa, komemoracija i slično, uz držanje obavezne distance i nošenje maske.

Nastava će biti nastavljena uz primenu kombinovanih modela u osnovnim školama, dok se iz toga izuzimaju srednje škole koje će nastavu pratiti isključivo onlajn.

Pravnim subjektima je naloženo da u skladu s radnim procesima i zadacima koje obavljaju odrede klizno radno vreme za zaposlene radi izbegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu.

Zabranjena je i organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite, koja organizuju ove ustanove.

Rad ugostitejskih objekata je dozvoljen isključivo u objektima u kojima se sedi uz pridržavanje drugih mera, a ograničen je i broj kupaca u prodavnicama u isto vreme, što podrazumeva jednu osobu na 10 metara kvadratnih.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Redari su dužni da ne dozvole ulazak putnika u vozila javnog gradskog saobraća bez zaštitne maske i preko dozvoljenog broja definisanog za svako vozilo, a nakon svake vožnje prevozno sredstvo treba da bude dezinfikovano.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata registrovano 1.907 novozaraženih koronavirusom od ukupno 4.703 testiranih. U celoj zemlji su u poslednja 24 sata registrovana 54 smrtna slučaja, što predstavlja crni rekord.

Ovaj presek predstavlja blagi pad u poređenju sa četvrtkom kada je zabeleženo 1.922 novozaraženih od 5.255 testiranih.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar