Nove mere u Grčkoj: Solun u crvenoj zoni

Svet 29. okt. 202015:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Solun, drugi po veličini grad u Grčkoj, danas je ušao u "crvenu" zonu, rekao je premijer Kirijakos Micotakis, koji bi u petak trebalo da najavi "vanredne" mere koje će biti na snazi narednih mesec dana zbog drugog talasa koronavirusa.

Pored Soluna, koji ima gotovo milion stanovnika, u „crvenoj zoni“ su i grad Larisa i oblast Rodopi, na severoistoku Grčke, izjavio je premijer na sednici vlade koju su prenosili mediji.

Pročitajte još:

„Od danas se vanredne odluke moraju primenjivati u crvenim zonama, u Solunu, Larisi i u oblasti Rodopi, što znači zaustavljanje funkcionisanja većine, ali ne i maloprodaje i rada škola“, istakao je grčki premijer.

Micotakis je ukazao da se zemlja suočava sa „drugim talasom koji je jači nego proletos“ i da je „zdravstveni sistem pod pritiskom, većim nego ikada“.

Iako je isključio opšti karantin kakav je bio šest nedelja tokom proleća, Micotakis je nagovestio da će „sutra objaviti jednomesečni akcioni plan… kako bi se sprečilo najgore“.

Foto:EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Od početka nedelje, dnevni broj zaraženih u Grčkoj se gotovo udvostručio, sa 790 u nedelju na 1.547 u sredu.
Suočena sa novim talasom epidemije, Grčka je pre nedelju dana uvela policijski čas izmedju 22.30 i tri sata ujutru koji će važiti dve nedelje, u Atini i Solunu.

Od početka pandemije, u Grčkoj je zaraženo 34.299 osoba, a 603 je umrlih. Više od 100 ljudi je trenutno na respiratorima, a prosečna starost tih osoba je 65 godina, podaci su zdravstvenih službi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar