Nove mere: U Crnu Goru samo sa negativnim PCR testom

Svet 21. dec. 202019:18 > 19:33
Podeli:
Foto:Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Ministarstvo zdravlja usvojilo je nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prema kojima je, između ostalog, zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom. Mere će važiti do 11. januara i biće dostupne na veb stranici Vlade. Za ulazak u Crnu Goru stranim državljanima potreban je negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

Državljanima zemalja regiona, među kojima i Srbiji, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja, od septembra je bio olakšan ulazak u Crnu Goru, pa je bio dovoljan pozitivan rezultat serološkog testa – „antitela klase IgG“, koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 30 dana.

Međutim, današnjom merom koje je usvojilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja, a koja se pre svega odnosi na proslave predstojećih praznika, novitet je da je za strane državljane bilo koje zemlje od danas potreban PCR test, ne stariji od 72 sata.

Na snazi će i dalje biti zabrana izlaska od 22 do 5 sati, izuzev verskih praznika:

„Tokom verskih praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020., noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021.), dozvoljeno je napuštanje stambenih zgrada kako bi prisustvovali tradicionalnim verskim ceremonijama pod već definisani uslovi za boravak u verskim objektima i tokom verskih obreda na otvorenom „, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Novim merama zabranjen je međugradski putnički saobraćaj od petka u 22 sata do petka u ponedeljak, kao i za dane 24., 25., 30. i 31. decembra i prvog, drugog, šestog i sedmog januara.

Prema novim merama, verski obredi u prisustvu vernika na otvorenom moraju se izvoditi na takav način da se „obezbedi najmanje četiri kvadratna metra uz obavezno pridržavanje mera pravilnog nošenja maske i održavanja udaljenosti od dva metra koja ne sme biti duža od 30 minuta“.

Sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 ljudi uz obavezno poštovanje mera za pravilno nošenje maske.

Noćni klubovi i diskoteke nisu dozvoljeni. Radno vreme ostalih ugostiteljskih objekata, osim hotela, je od 7 do 20 sati, osim 24., 25., 30. i 31. decembra, kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara, kada su dozvoljene samo usluge dostave hrane.

Rad hotela treba na poseban način organizovati za dane 24., 25., 30. i 31. decembra, kao i prvi, drugi, šesti, sedmi i osmi januar.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar