Nova studija: Dve doze Fajzera štite decu od ozbiljnog upalnog sindroma

Svet 08. jan. 202218:08
Podeli:
Vakcinacija dece Fajzer vakcina
Vakcinacija dece Fajzer vakcinom Foto:Alfredo ESTRELLA / AFP / Profimedia

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Biontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije koronavirusom, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene koje je objavila ta američka agencija ukazuju da je vakcina 91 odsto efikasna u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC, prenosi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije koronavirusom, izvestila je agencija Rojters.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u 20 američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani.

Rezultati pomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv koronavirusa sprečiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod dece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom. Pre istraživanja nije bilo poznato da li vakcina kompanija Fajzer/Bajontek sprečava to stanje.

Međutim, u studiji nije razmatrana efikasnost vakcine protiv omikron soja koji se brzo širi u SAD, ukazano je u izveštaju CDC.

U vremenskom opsegu u kom je sprovedeno istraživanje taj soj nije bio rasprotranjen.

 

Bonus video: Vakcinacija dece u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar