Nova.rs u epicentru zemljotresa: Besana noć u Herceg Novom

Svet 26. jun. 202112:14 > 20:22
Podeli:
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prethodna noć nije bila uobičajena za Crnu Goru a ponajmanje za Herceg Novi koji je najviše zadrhtao u drugom satu novog dana i uznemirio sve koji su se našli u ovom gradu. Jutro je donelo optimizam, odnelo strah ali je zemljotres prva tema na primorju. Meštani kažu da se nisu uplašili dok turistima nije prijatno. Ugostitelji misle da posle korona sezone ništa ništa nije za brigu.

U noći punog meseca, taman kada je u jedan sat po ponoći utihnula muzika u svim lokalima a grad se spremao za počinak, samo 18 minuta kasnije svi su bili i budni i razbuđeni.

Na desetak sekundi zadrhtalo je tlo, tresli su se prozori a gradom su odjekivali alarmi. Pale se svetla, ljudi na terasama, bio je jak potres, malo je ko do jutra mirno spavao.Posle prvog, bila su još dva podrhtavanja, na sreću nije ih niko osetio. Mogućnost za nove potrese postoji ali građani već danas ne misle o tome, sezona je počela, niko je ne bi kvario.

„Bila je fina noć, uzburkana, ali odlična, ništa strašno. Taman sam otišao da spavam a onda se desio tutanj, sačekao sam da prođe i nastavio da spavam. Ne plašim se, ko je kao ja preživeo 1979. ne plaši se više nikakvih zemljotresa. Danas dan nije kao juče, biće veća vrućina“, kroz šalu za Nova.rs priča Novljanin Milan Damjanović.

Lokalci: Strah ne pomaže

„To je kod nas na Balkanu normalno, takva je to zona, najrastresitija zemlja u Evropi. Biće potresa još, tek je počelo, evo u Albaniji svaki dan zemljotres. Spavao sam kada se zatreslo, probudilo me ali to je priroda, ne plašim se a strah i ne pomaže“, rekao nam je meštanin Vladimir Kovačević kome je ovaj dan počeo kao i svaki drugi.

Radenko Radanović kaže da njemu nije bilo baš prijatno, bez obzira na zrelost koju nosi život, strah od prirode, čijih moći čovek često nije svestan, je ono što treba da nas opominje.

Herceg Novi
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Bilo je kratko ali ne bi valjalo da je duže trajalo, jer da jeste, bila bi katastrofa. Ustao sam, prigrlio sina jer u tim trenucima čovek reaguje po osjećanjima. Nemaš vremena, to je panika, ta druga dva potresa nijesmo osjetili ali evo danas nijesmo strašivi“, kaže Radenko.

Turisti: Adrenalin koji nije prijao

Turisti su se ipak malo više uplašili. Većina je letovanje čekala dve godine, prve letnje dane dočekali su na moru, ali uz svu turbulentnost življenja koju im je doneo koronavirus, turbulencija tla je avantura koju nisu baš priželjkivali. Strah i strepnja postoje, ne u toj meri da će im pokvariti odmor, ali bi im svaki drugi adrenalin više prijao.

„Leti ovde boravim, ovaj put je počelo drugačije. Treslo se sve, zvala me je prijateljica odmah da pita da li sam se uplašila i da li mi nešto treba. Da uplašila sam se, trebalo mi je neko vreme da se smirim. Nije ovo prvi put, kakav sam zemljotres doživela u Italiji, ovo je bilo samo podsećanje, pa se zbog iskustva pojavio strah“, rekla je za naš portal Dragica Živković iz Negotina.

Milivoje Radovanović, doktor u penziji, došao je i ovog leta iz Beograda u grad u kome je radio 15 godina. Noć iza njega je neprospavana, budan je dočekao zoru.

„Osetio sam zemljotres, kako da ne, probudio me, krevet mi se tresao i nije bilo više spavanja. Nije prijatno, iako sam u prizemlju, bio je jak potres. Ne znam da li će biti još potresa, očekivao sam i noćas. Ja sam ovde bio 1979.to je strava bilo, strava i užas, prirodno je da se ćovek plaši, neće mi ni večeras biti svejedno da legnem u postelju“, kazao nam je dr Radovanović.

Herceg Novi
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Treslo se, nije baš da sam se uplašila ali nije svejedno, verujem da je to bilo to i da više neće da trese. Mama se uplašila ali danas je novi dan i nećemo da razmišljamo o tome jer ništa ne možemo promeniti“, kaže Beograđanka Brankica Mutić koja odmara u Herceg Novom.

Ugostitelji kažu da ih više ništa posle prošlogodišnje sezone ne može iznenaditi, krenulo je da bude drugačije, zemljotres na samom početku leta ali je to priroda. Ako je i virus bio od prirode onda im je ovaj zemljotres daleko manje zlo.

Herceg Novi
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ovo nije ništa strašno, to se dešava, pomeranje tla nije nešto što treba da nas plaši. Prošla godina jeste bila strašna, sezone nije ni bilo, ta korona je bila mnogo gora od zemljotresa. Ova sezona je počela ovako, prošlo bez posledica dok je virus i sve što se dešavalo prošle godine ostavilo itekakve posledice“, rekao nam je lokalni ugostitelj Slobodan Radović.

Sa strahom ili bez njega, protekla noć je svakako jedna od onih koju će oni koji su je proveli u ovom gradu uvek pamtiti. Dan je doneo nove avanture i izazove pa su plaže prepune kupača koji uživaju u lepšoj strani prirode.

Komentari

Vaš komentar