Cetinjani za Nova.rs: Joanikije bolje da beži, goreće manastir VIDEO

Svet 05. sep. 202115:25 > 16:4010 komentara
Podeli:
Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

Nekoliko sati nakon završetka cermonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija situacija u Cetinju se smirila. Od ranog jutra Cetinje je bilo praktično pod opsadom, putevi koji vode od grada do Podgorice bili su blokirani, prvo kamenjem nabacanim na putu, a potom i automobilskim gumama koje su zapaljene uoči dolaska crkvenih velikodostojnika. Policija je po završetku ceremonije uklonila barikade, ali podele među meštanima su ostale. Dok jedni smatraju da su današnji prizori sramotni za sve aktere, drugi su prilično revoltirani i poručuju da mitropolit nema šta da traži na Cetinju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na trgu na Cetinju vidljivi su tragovi današnjeg haosa. Prazne patrone suzavca, koji je korišćen u okršajima crnogorskih nacionalista i policije praktično od zore,  mogu se naći na svakom drugom koraku.

Gužva u gradu se razišla, a putevi koji su od sinoć bili blokirani sada su ponovo prohodni. Već oko 11 sati prepodne, dva sata po završetku ceremonije ustoličenja, lokali koji su bili zatvoreni otvorili su vrata.

Cetinje posle protesta Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

Meštani podeljeni 

Među lokalnim stanovništvom mišljenja o današnjem događaju su podeljena – neki čak sumnjaju da se  ustoličenje dogodilo.  Cetinjanin Zoran Davidović u izjavi za Nova.rs izneo je takvu tvrdnju i ispričao da je policija ispalila „tonu suzavca“.

„Sve je sumnjivo. Niti smo videli to ustoličenje, niti šta se dešavalo, vidimo samo na TV snimcima. Sumnjam da se to ustoličenje uopšte desilo, nema Porfirija nigde. Šta nam to prikazuju ne znam, video snimci su verovatno montirani. Preterana upotreba sile od strane policije. Ja sam doživeo da bace suzavce na nas i dve novinarske ekipe. Tu uopšte nije bilo demonstranata, oni (policija) su inicirali skupljanje. Jedan momak je prema njima bacio metalnu reklamu, ispalili su tonu suzavaca na nas, novinare i sve“, rekao je Davidović za naš portal.

Cetinje posle protesta Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

„Ja jednostavno nisam za nerede, već mir i toleranciju. Ništa od ovoga nije trebalo da se desi na Cetinju, niti da svet vidi ovakvu sliku“, kaže još jedna učesnica naše ankete.

Bilo je ekstremnijih viđenja današnje situacije.

„Današnji upad na Cetinje, opkoljeno Cetinje, kako drugačije da kažem. Tenzije će se nastaviti. Iako se ustoličio, bolje mu je (Joanikije) da beži sa Cetinja. Dva puta se manastir palio, a i treći će“, ocenila je Cetinjanka koja nije želela da otkriva svoje ime.

„Vidim ružnu situaciju za sve. Sreća je što je prošlo sa malim povredama i treba da služi kao nauk za budućnost. Da se ovakve stvari ne dešavaju u bilo kojoj državi, pa i u našoj koja ima nekoliko stotina hiljada stanovnika“, poručuje jedan od učesnika.

Opširnije pogledajte u našoj anketi: 

Podsećamo, mitropolit-crnogorsko primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru u uzavreloj atmosferi praćenoj sukobima policije i demonstranata, paljenjem barikada na putevima, dimom suzavaca i molotovljevih koktela, hapšenjima i rafalima koji su tokom nedelje prepodne odjekivali Cetinjem. Opširnije o današnjim događajima na Cetinu pročitajte u našem BLOGU UŽIVO.

BONUS VIDEO Porfirije i Joanikije napuštaju Cetinje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar