Novinari iz regiona o Nova.rs: Svaka vam čast na hrabrosti

Svet 28. feb. 202113:37 > 13:46
Podeli:
Foto: Promo

Portal Nova.rs proslavlja svoj prvi rođendan. U godini za nama pregurali smo pandemiju koronavirusa, izveštavali o društvenim i političkim previranjima, ratovima i sukobima, odlasku na Mars i Mesec... Kritikovali su nas i napadali što radimo svoj posao - izveštavamo brzo, precizno, objektivno i tačno. Pitali smo kolege iz regiona šta misle o portalu Nova.rs i dobili jednoglasnu poruku: Nastavite tako i dalje!

Pročitajte još:

U godini korone, glasina, bezočne propagande i strmoglave propasti društvenih vrednosti, dakle u uslovima kada je novinarska čestitost i odgovornost vrsta u izumiranju, sam o(p)stanak portala, koji nije tek vojnik u armiji huškača, jeste hvale vredan podvig.

„Na medijskoj sceni Srbije i Balkana svašta se naziva medijem i svakakav polusvet se predstavlja kao novinari, zatrpani smo gomilom smeća, tako da takozvanom običnom čitaocu nije lako „razabrati žito od kukolja“, odnosno odlučiti kojem portlu, novinama, televiziji… da veruje. Ali, kada je Nova.rs u pitanju, dovoljno je pročitati imena vaših kolumnista, ‘preleteti’ izbor naistknutijih tema i sagovornika, da bi se shvatilo da je ovo medij za čitaoce, koji misle drugačije od većine, koja ne misli – ništa“, kaže Milkica Milojević, novinarka portala Srpska info.

Foto: Privatna arhiva

Novinarska hrabrost

„Ono što mi se sviđa kod Nove.rs je novinarska hrabrost da se u državi u kojoj su medijske slobode, po mojoj proceni, na vrlo niskim granama, suprotstavi medijskom jednoumlju kojim upravlja Aleksandar Vučić. Svaka vam čast“, rekao je za naš portal Neven Barković, zamenik glavnog urednika hrvatskog portala Index.

Neven Barković Foto: Sinisa Sunara

Ključni izvor informisanja 

„Nova.rs je u rekordnom roku postala jedan od mojih ključnih izvora informisanja za dešavanja iz Srbije, ali i šire. Brzo, lepo napisano, uredno kao u štampanim izdanjima sa svim prednostima onlajn medija koji se ogledaju u brzini i dostupnosti. Sve zamerke i preporuke su estetskog ili funkcionalnog tipa koje bih zadržao za internu upotrebu“, poručio je Srdan Kosović, urednik Vijesti.

Foto: Privatna arhiva

Go, Nova, go!

„Tek godina dana?! Imam osećaj da ste tu minimalno 10, toliko ste intenzivni i sveprisutni. Britki, brzi, širokog dijapazona i tema i formata. Inače, kad ste me – pre godinu dana – krenuli zasipati puš notifikacijama, prvo sam mislila da je pomahnitao program ili urednik, toliko ih je bilo. No, ispostavilo se da su mi korisne, da šaljete ‘dobru robu’ i nijednu ne propustim otvoriti. Go, Nova, go! Sretan vam prvi! Pišemo si i dogodine…“, poručila je Tomislava Sila, urednica N1info Hrvatska.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Na prvoj liniji

„U trenucima kada se društvo neumitno deli na dve strane, kada postoji samo podela na ‘naše’ i na ‘njihove’, više je nego neophodno da postoje mediji koji i dalje ostaju verni prvoj i jedinoj zanatskoj zapovesti koja insistira na činjenicama, a tek potom i na mišljenju. Postojanje takvih medija zalog je mnogih sloboda. Mediji sve češće, sve više i sve agresivnije postaju stranački servisi, filijale malih i velikih partija i u takvom poretku stvari slobodni i nezavisni mediji su preduslov slobodnog sveta. Drago mi je da odolevate svim napadima i pritiscima i da radite onako kako mediji treba da rade. Naša je nesreća ako takvih medijskih kuća nema više. A pošto ih nema ili ih ima sve manje, moraćete da prihvatite nezahvalan zadatak i da budete na prvoj liniji, često bez pozadinske podrške, u trenucima dok protivnik nadire svom snagom, ali heroji ionako drugačije ne umeju“, rekla je Adriana Basara, novinarka RTRS.

Foto: Privatna arhiva

 

Nezaobilazan svakodnevni izvor informisanja

„Portal Nova.rs se u kratkom vremenskom periodu nametnuo kao jedan od vodećih internetskih medija, ne samo u Srbiji, već širom regije i na tome vam čestitam. Izabrali ste dobar pravac, u smislu uređivačke politike te tema koje pokrivate i obrađujete. Moj ste nezaobilazan svakodnevni izvor informisanja“, kaže Elvir Padalovic, urednik portala BUKA.

Foto: Privatna arhiva

Prozor u svet

„Portal Nova.rs privukao je moju pažnju analiziranjem svetskih zbivanja. Kao novinaru koji svojim slušaocima pokušava da dočara svet koji je izvan onoga što se zove ‘naši prostori’ ili ‘region’, uvek sam u potrazi za nečim što bi bilo drukčije u pristupu. Dnevno pročitam mnogo međunarodnih analiza i komentara, vaš portal je jedna od redovnih ‘stanica’ na kojoj se zaustavljam. Odavno sam, inače, umoran od stvari koje godinama – ma šta godinama, decenijama – pritiskuju naše živote. Zato je izlet u svet uvek dobra relaksacija. A još kad tu relaksaciju spojite s onim od čega jedete hleb … zadovoljstvo je potpuno“, kaže Željko Bajić, novinar Radija Bosne i Hercegovine.

Foto: Privatna arhiva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar