Nova politička slika Hrvatske MAPA

Svet 31. maj. 202114:25 > 14:33
Podeli:
Grafika, mapa, Hrvatska, izbori
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj privukao je veliku pažnju u regionu. Iako je ovaj događaj obeležala kako hrvatski mediji kažu najprljavija kampanja ikada, ishod je pokazao kako su građani prepoznali nove političke igrače na sceni kojom su godinama dominirale dve partije. Još pre dve nedelje kada je završen prvi krug bilo je jasno da će u nekim mestima, gradovima i županijama doći do smene postojeće garniture vlasti.

Pročitajte još:

Zagreb

Tomašević je u drugom krugu izbora dobio 199.630. glasova. Drugi kandidat u hrvatskoj prestonici iz redova Domovinskog pokreta Miroslav Škoro dobio je 106.300 glasova. Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je da će sa ponosom povesti grad u bolju budućnost, zamolivši građane za strpljenje, jer promene neće biti brze.

TOMISLAV TOMASEVIC
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

„S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost, i biću gradonačelnik svih građana, i onih kojima sam bio izbor, i onih kojima nisam bio izbor“, rekao je Tomašević u pobedničkom govoru.

Split

U Splitu je pobedio kandidat Centra Ivica Puljak sa 56.75 odsto glasova. Puljak je u Splitu pobedio kandidata HDZ. Iako je pobeda Puljka i više nego ubedljiva, hrvatskom premijeru očigledno nije bilo pravo što je kandidat Centra odneo pobedu, a ne HDZ. Plenković kaže kako mu je žao što Vice Mihanović nije pobedio u Splitu i nastavio kontinuitet politike Andra Krstulovića Opare.

Ivica Puljak Foto: Milan Sabic/PIXSELL

„Mislim da će ostati teška ljaga i stigma ovih izbora, da su izabrali Puljkovog čoveka za zamenika, koji je javno obznanio da je anisemit. To je sramota za njega i Split, očekujem od novog gradonačelnika da se jasno distancira od tog zamenika, a od zamenika da napusti to mesto, jer je neprihvatljivo da takav neko bude zamenik gradonačelnika drugog grada u Hrvatskoj“, rekao je Plenković.

Ocenio je kako je Puljak bio podcenjivački nastrojen prema Mihanoviću, bahat i arogantan.

Osijek

U ovom gradu po prvi put je HDZ odneo pobedu kada je pozicija gradonačelnika u pitanju. Ivan Radić je pobedio sa 59.68 odsto glasova birača. Poručio je da nema mesta euforiji, pa je obećao da će odmah nakon primopredaje vlasti krenuti na posao i realizaciju najavljenih projekata.

„Čuo sam se sa gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, čim pre ćemo obaviti primopredaju, krenuti na posao i pokrenuti grad, kao što sam govorio u kampanji. Osijek mora biti prava slavonska metropola i pokretač razvoja Slavonije“, rekao je Radić.

Rijeka

Rijeka je će naredne četiri godine imati gradonačelnika iz redova SDP-a. Na lokalnim izborima u ovom gradu pobedio je Marko Filipović. U izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je „Rijeka dokazala da socijaldemokratija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovati će u naredne četiri godine“.

Pročitajte još:

Promene i u drugim gradovima

U Čakovcu je za gradonačelnicu izabrana Ljerka Cividini koja je sa 57.56 odsto glasova pobedila dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača iz redova SDP-a. Smena gradonačelnika dogodila se i u Varaždinu. Izbore je dobio kandidat iz redova SDP Neven Bosilj.

U Pazinu, sedištu Istarske županije, sa 52.23 posto glasova pobedila je Suzana Jašić iz redova opcije Možemo!. U Samoboru je prilično iznenađujuće pobedila Petra Škrobot, kandidatkinja stranke Fokus. Pobedila je kandidata Željka Staneca.

Kako pišu hrvatski mediji, posebno je velika pobeda nezavisnog kandidata Viktora Šimunića u Oroslavlju, koji je u drugom krugu izbora za gradonačelnika pobedio HDZ-ovca Emila Gredičaka sa 1456 glasova, nakon skandala koji je prethodio izborima. Naime, Šimunić je istakao da mu je Tušek nudio šta god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima.

Plenković: „HDZ je apsolutni pobednik izbora“

Iako je HDZ izgubio izbore u nekim ključnim mestima, premijer Hrvatske Andrej Plenković je za medije istakao da je HDZ veliki pobednik izbora. On to smatra na osnovu toga što je HDZ osvojio 15 županija, što je najviše u istoriji. Samostalno su pobedili u 13 županija, i u još dve sa partnerima.

On je ocenio da je Domovinski pokret omogućio Tomislavu Tomaševiću iz platforme leve orijentacije „Možemo“, koji je pobedio u trci za gradonačelnika Zagreba, da se „prošeta na izborima“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar