Nova korona mapa: Skoro svi susedi Srbije obojeni crvenom

Svet 16. sep. 202116:47
Podeli:
Foto:Ecdc

Sve hrvatske regije ostale su u obojene crvenom na novoj epidemiološkoj karti Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak. "Crvena Hrvatska" bila je i očekivana s obzirom na to da u njoj nedeljama raste broj zaraženih i hospitalizovanih.

Pročitajte još:

Boje na karti ECDC-a većinom se nisu menjale ni u ostatku Evrope. Najveća promena zabeležena je u Rumuniji, koja je sada crvena, a prošle nedelje je čitava, osim jedne zelene regije, bila narandžasta.

Trenutno je najbolja epidemiološka situacija u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, koje su potpuno zelene.

Slovenija je u crvenom, izuzev regije na granici s Italijom i Austrijom koja je u tamno crvenom. Većina Austrije, Nemačke i Španije su u crvenom, kao i sve regije baltičkih zemalja, Bugarske, Grčke i Irske, pri čemu je u poslednjoj jedna regija tamnocrvena.

Epidemiološka situacija bolja je u narančastoj Slovačkoj, Portugalu, Italiji i skandinavskim zemljama, te u Francuskoj čije su regije većinom narančaste, izuzev crveno-tamnocrvenog juga.

Koronavirus Izrael
Koronavirus Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svakoga četvrtka na temelju dvonedeljnih podataka i udela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je dvonedeljna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udeo pozitivno testiranih manji od četiri odsto.

Crvena boja znači dvonedeljnu stopu od 75-200 slučajeva, s udelom pozitivnih većim od 4 odsto, te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

BONUS VIDEO: Vladimir Terzin: Još nije potvrđeno da korona ide sa čoveka na životinje i obrnuto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar