Norveški lekar o krvnim ugrušcima i vakcini AstraZeneke

Svet 17. mar. 202110:21
Podeli:
astrazeneka vakcina
Foto:EPA-EFE/Andrea Fasani

Pal Andre Holme, profesor i lekar na Univerziteta u Oslu specijalizovan za poremećaje krvarenja, veruje da je "verovatnije da postoji veza između vakcina AstraZeneke i slučajeva krvnih ugrušaka, nego da ne postoji".

PROČITAJTE JOŠ:

„Oprezno ću reći da postoji veza, ali razumno je verovati da postoji veza između činjenice da su pacijenti nedavno vakcinisani i da su nakon toga dobili nuspojave koje su vrlo retke“, rekao je Holme za NRK.

Norveška je u utorak obustavila vakcinisanje AstraZenekom na 14 dana zbog nekoliko prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, prenosi Index.hr. Jedna žena u tridesetima umrla je u na severu Norveške nakon krvarenja u mozgu. To se dogodilo deset dana nakon što je vakcinisana.

Takođe, tri mlađa zdravstvena radnika hospitalizovana su nakon vakcinacije sa ugrušcima, a idući dan jedan od njih je preminuo.

„Čini se da imunološki odgovor na vakcinu stvara ugruške“

„Čini se da se imunološki odgovor na vakcinu manifestuje pokretanjem krvnog ugruška i smanjenjem trombocita. Znamo za slična stanja koja uzrokuju neki lekovi“, kaže Holme.

„Imunološki odgovor nakon vakcinacije koji između ostalog uzrokuje stvaranje antitela, može unakrsno reagovati sa površinskim proteinima na trombocitima i pokrenuti sistem zgrušavanja krvi, tako da dobijete krvni ugrušak“, dodaje.

„Antitela se mogu taložiti i na trombocitima tako da se uklone iz cirkulacije, a time se dobivaju niži trombociti u krvi“, zaključuje.

Norveška agencija za lekove još uvek istražuje ove slučajeve. Još nije dokazano da je vakcina AstraZeneke povezana sa krvnim ugrušcima, ali nije ni opovrgnuto.

Istragu sprovodi i Evropska agencija za lekove (EMA) koja će u četvrtak objaviti rezultate svojih istraživanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar