NKT: Velika zaraženost u Crnoj Gori zbog javnih okupljanja

Svet 14. okt. 202019:57
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti saopštilo je danas da je visoka stopa infekcije rezultat brojnih javnih okupljanja, a razlog su i kontinuirana, neodgovorna i politikantska negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, prenose Vijesti.

Članovi tog tela su ocenili da ismevanje donosenih mera dolazi prvenstveno od dela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom.

„Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mera u vreme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismevanja epidemioloških mera, javno izricanih sumnji u pandemiju prvenstveno od dela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom“, saopštio je NKT.

Poslednji veliki javni skup, uz prećutnu saglasnost policije održan je šestog septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a na kojem je bilo više hiljada građana.

Njemu je prethodio skup na Cetinju, kojem je prisustvovao gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, koji je i član NKT.

Skupovima je prisustvovalo više ministara, funkcionera, direktora javnih preduzeća…

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Uoči početka skupa, premijer Crne Gore, Duško Marković na zvaničnom tviter nalogu objavio je fotografiju crnogorske zastave uz opis “Da je večna!”.

Niko od državnih funkcionera nije osudio organizovanje „Patriotskog skupa“, ističe se u saopštenju.

Merama NKT javna okupljanja su ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, podseća se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar