„Nikšić biće Srebrenica“: Sramni grafiti na zidu kod Džamije

Svet 10. feb. 202114:38 > 14:39
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Nikšić

Na zidu oko Hadži Ismailove džamije u Nikšiću i na samom ulazu u džamiju, jutros su osvanuli natpisi:"Srebrenica", "Turci", "Nikšić biće Srebrenica", a nacrtana su i četiri ćirilična slova S.

„Jutros oko osam sati su me zvali radnici Doma zdravlja, koji se nalazi preko puta, da mi kažu šta su zatekli. Rekli su da ih je sramota da pročitaju šta piše. Kada sam došao imao sam šta videti. Ovaj natpis ‘Nikšić biće Srebrenica’ znači da nam prete. Ovo je sramno. Nisu nas uplašili ni devedesetih, pa neće ni danas. To neka budu sigurni. Ko god je ovo pisao, ovo je njegov obraz“, kazao je Mirsad Agović, predsednik džemata.

Pročitajte još:

Kako je rekao ovo je bruka za čitav Nikšić.

Podsetio je da je Hadži Ismailova džamija jedina koja je ostala u Nikšiću i da je oštećena 1993.godine, kada je ispod minareta postavljen eksploziv.

„Ko god je prošao rekao je da je ovo sramota i da je to bruka za sve. Našli su sad da pišu kad su izbori u Nikšiću. E ne može. Neće nas uplašiti. Njihov je ovo obraz. Evo poruka i Dritanu Abazoviću i Aleksi Bečiću i novoj Vladi da otkriju počinioca i dokažu da su za ravnopravnost, za bratstvo i jedinstvo“, poručio je Agović.

Slobodan Vujović, starosedelac Nikšića, koji je kako reče odrastao pored džamije, u kući Tuzovića i Mehmedovića, bio je zgrožen činom skrnavljenja džamije.

Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Nikšić

„Mi smo ovde živeli kao braća i dan danas živimo kao braća. Oni su me praktično i podigli. Uvek smo živeli složno. Ovo je za mene i za svakog poštenog Crnogorca, Nikšićanina, jedna velika sramota, velika bruka. Ovo neko stvara neprijateljstvo i nacionalnu mržnju. To se zna ko je. Ovo su podvale. Ovo je nepošteno i nikako se sa ovim pomiriti ne mogu“, kazao je sedmdesetpetogodišnji Vujović.

Kako je rekao nikada se ovakvi i slični natpisi nisu pisali po džamiji.

Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Nikšić

„Samo ono devedesetih kad je isto fukara neka htela da napravi diverziju na džamiju. Tada i nikada više. Ovo ne može da dozvoli ni jedan pošteni građanin. Ovdje leže veliki ljudi, ovo je svetinja nečija. Ko ne poštuje ovu svetinju, ne poštuje ni svoju“, poručio je Vujović.

Džamija je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar