„Nije zaobilazila restorane“: Novi seksistički ispadi Trampa

Svet 25. maj. 202020:40
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Jedini gori spoj od američkog predsednika Donalda Trampa i Tvitera - njegove omiljene društvene mreže na kojoj se obračunava sa neistomišljenicima - je kada se u jednačinu uključe i žene; Trampovi seksistički ispadi su već dobro poznati i mnogobrojni, ali to ne znači da nije uvek raspoložen za nove. Šta drugo raditi posle dobre partije golfa ako ne pljuvati po ženama? Nije kao da je Amerika skrhana pandemijom, pa da se bavi time.

Poslednji niz objava na Tviteru bizaran je čak i za njegove standarde pošto je uporno retvitovao objave u kojima se ismevaju žene iz redova Demokratske stranke. Sve to prošarano teorijama zavere. Jedna od objava koje je Tramp podelio došla je sa Tviter naloga konzervativca Džona Stala, a u njoj se Hilari Klinton naziva „smećem“.

Tramp je delio i Stalove objave u kojima vređa Predsedavajuću Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na račun izgleda, a podelio je i Stalovu objavu u kojoj se konzervativac ruga Stejsi Abrams zbog telesne težine, uz opasku da će Džo Bajden „biti rasista ako je ne odabere“.

„Dobili smo zvanični portret samoproklamovanu guvernerku Džordžije. Borila se u teškoj trci, poljubila mnogo beba i svratila u svaki restoran u državi. Džo će biti rasista ako je ne odabere“, glasi jedan od tvitova koje je retvitovao predsednik.

Na Tviteru se deli i opaska da Trampovi ispadi ne dobijaju ni upola pažnje američke javnosti kao oni Džoa Bajdena zato što je lestvica za Trampa daleko viša: „Normalizovali smo činjenicu da nam je predsednik neuko čudovište.“

Nije nemoguće da je Trampa isprovocirao – a poznato je da nije baš Sizifov posao njega isprovocirati – Džo Bajden koji je na Tviteru podelio Trampov snimak uz rečenicu da je izgubljeno skoro 100.000 života u Americi, a da za to vreme, predsednik igra golf.

Uz brojne žene koje su nameravale da se kandiduju protiv Donalda Trampa na izborima 2020. godine, njegov rečnik o protivnicama i ženama drugačijeg mišljenja je stalna tema. U jednom intervjuu, Tramp je oslovio diplomatkinju od karijere Mari Jovanovič, bivšu ambasadorku u Ukrajini, ne imenom, već kao „ona žena“.

 

Čak i pre nego što je postao predsednik, Tramp je imao dug istorijat kontroverznih komentara o ženama. Njegovi komentari na snimku Ekses Holivuda iz 2005. godine o „vatanju žena za picu“ verovatno su najozloglašeniji od svih i završili su na naslovnim stranama 2016. godine.

Gadne jezičine, krmače i probisveti

Sve Trampove komentare o ženama je praktično nemoguće pobrojati, ali su se neke naročito istakle jer ne samo da nedvosmileno ukazuju na mizoginiju, već i otvoreno vređaju. O Hilari Klinton je rekao: „Ona nema neophodni izgled. Ona nema životnu snagu, kažem da nema životnu snagu i ne verujem da ima neophodnu životnu snagu.“

O bivšoj republikanskoj kandidatkinji za predsednicu Karli Fjorini: „Pogledajte samo to lice! Da li bi iko glasao za njega? Možete li to da zamislite, da je to lice vašeg sledećeg predsednika?“

O senatorki  Elizabet Voren: „Šašava Elizabet Voren, jedna od najmanje produktivnih američkih senatora, ima gadnu jezičinu.“

O novinarki Megin Keli: „Mogli ste da vidite kako joj krvi kulja na oči. Krv joj kulja na koju god rupu hoćete.“

O I. Džin Kerol, ženi koja ga je optužila za napad: „Pod jedan, nije moj tip. Pod dva, to se nikad nije desilo. Nikad se nije desilo, u redu?“

O Rozi O’Donel: „Ona je krmača. Kako uopšte može da radi na televiziji? Da sam ja glavni u The View, otpustio bih Rozi. Pogledao bih je u to njeno debelo, ružno lice i rekao: ‘Rozi, otpuštena si.’“

O Ivanki Tramp: „Ona zaista ima dobro telo. Rekao sam da mi Ivanka nije ćerka, možda bih se zabavljao s njom.“

O bivšoj pomoćnici u Beloj kući Omaroza Njumen: „Kad se smilujete poluludom, cmizdravom probisvetu i date mu posao u Beloj kući, mislim da to ne može da funkcioniše.“

Nensi Pelosi neprekidno je nazivao „nervoznom“ i „ludom Nensi“.

Žene koje vole Trampa

Oko Trampa se, međutim, okuplja i svojevrsna koalicija “Žene za Trampa”, a njihova predstavnica Lara Tramp koja se nalazila i na poziciji starijeg savetnika u kampanji Donalda Trampa za predsedničke izbore 2020. godine za Foks je istakla da “takozvana progresivna ekipa” – koju čine četiri crne kongresmenke koje su se sukobile sa predsednikom i optužile ga za rasizam – ne predstavljaju većinu američkih žena.

Tramp je prošle godine žestoko verbalno napao četiri demokratske poslanice u Kongresu optužujući ih da “vole neprijatelje” Amerike i poručio im da mogu da napuste SAD ako nisu srećne u toj zemlji.

“Ta grupa od četiri osobe se stalno žali”, rekao je Tramp u Beloj kući aludirajući na na kongresmenke, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote, Rašidu Tlaib iz Mičigena i Ajanu Presli iz Masačusetsa. “Te osobe mrze našu zemlju. One šire žestoku mržnju. Ako niste ovde srećne, možete da idete”, dodao je Tramp.

Američki predsednik je pre toga rekao da te kongresmenke “mogu da se vrate odakle su došle”, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

Komentari

Vaš komentar