Nigerija: Otmičari oslobodili 42 taoca oteta iz škole

Svet 27. feb. 202112:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Četrdeset dve osobe, među kojima i 27 đaka, otete pre dve nedelje iz škole u severnoj Nigeriji su oslobođene, objavile su lokalne vlasti.

Pročitajte još:

Kako prenosi Rojters, oslobođene osobe stigle su u Minu, glavni grad nigerijske države, rekla je danas predstavnica za štampu guvernera te države.

Naoružani ljudi oteli su đake, nastavnike i članove njihovih porodica iz državnog koledža Kagara.

Vest o njihovom oslobađanju stigla je dan pošto su naoružane osobe otele 317 devojčica iz škole internatskog tipa na drugom mestu u Nigeriji, u državi Zamfara. U državi Zamfara aktivno je nekoliko velikih naoružanih grupa, a nigerijska vlada ih opisuje kao bandite.

„Đaci, profesori i njihovi bližnji oslobođeni su i prihvatila ih je lokalna vlada“, objavio je preko tvitera guverner države Niger, kojom haraju kriminalne grupe.

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari juče je rekao da je glavni cilj vlade da se bezbedno vrate svi taoci oteti iz škola.

„Nećemo podleći ucenama od strane bandita i kriminalaca koji otimaju nedužne đake očekujući ogromne sume za otkup. Neka banditi, otmičari i teroristi ne gaje nikakve iluzije da su moćniji od Vlade“, rekao je predsednik.

Pročitajte i:

Poslednjih godina u toj zapadnoafričkoj zemlji dogodilo se više masovnih kidnapovanja dece iz škola, a više stotina njih se i dalje vodi kao nestalo. Naoružane bande kidnapuju najčešće zbog otkupa ili razmene za svoje pripadnike koji su u zatvorima.

Jedna od takvih otmica dogodila se kada je ekstremistička grupa Boko Haram otela 276 devojčica iz srednje škole u Čiboku u državi Borno u aprilu 2014. godine. Više od 100 devojčica se dalje vode kao nestale.

U decembru prošle godine 344 đaka oteto je iz srednje škole Kankara u državi Kacina. Oni su kasnije oslobođeni.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar