Niče novi zatvor u Crnoj Gori za 200 „stanara“ u Mojkovcu

Svet 10. maj. 202118:11
Podeli:
Zatvor
Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore planira da u Mojkovcu izgradi zatvor u kome bi moglo da se smesti 200 zatvorenika. U toku je izrada tehničke dokumentacije nakon čeg će se pristupiti izgradnji. U zatvoru je planiran deo za žene a u njemu će raditi 110 službenika a izgradnja će koštati ukupno 16.200.000,00 evra.

Izgradnjom novog zatvora u Mojkovcu, „rasteretiće“ se postojeći kapaciteti u spuškom UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru. Tako će se dobiti 200 dodatnih mesta za pritvorena i zatvorena lica. To će omogućiti i premeštaj iz dva već postojeća zatvora. Situacija sa koronavirusom je uticala na aktivnosti oko plana za ovaj projekat, ali Ministarstvo pravde Crne Gore odgovorno preduzima sve aktivnosti kako bi se ovaj plan realizovao. Razlike u nadzornom sistemu u odnosu na postojeće zatvore će biti u smislu što će novi nadzorni sistem pratiti savreme tehničke standarde u ovoj oblasti. Zatvor u Mojkovcu će se graditi na lokaciji Stevanovac koja je površine 48,574m2.

Izgradnja Zatvora u Opštini Mojkovac nije započeta, saopšteno je iz Ministarstva Pravde za portal “ Dan“. Kako su naveli, u toku je izrada tehničke dokumentacije, koja će biti finansirana grant sredstavima Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) u iznosu od 1.200.000,00 evra.

Ovu tehničku pomoć realizuje konzorcijum WBIF Infrastruktur Prodžekt Faciliti 7 (IPF7), period realizacije je početnim planom bio planiran za novembar 2019 – mart 2021. godine, ali zbog situacije koja je izazvana koronavirusom, ovaj rok je pomeren za septembar 2021. godine- saopšteno je iz Ministarstva pravde za portal „Dan“.

Nakon izrade tehničke dokumentacije pristupiće se izgradnji zatvora u Mojkovcu.

 

Planirano odjeljenje za zene

 

Planirane su prostorije za boravak žene kojima je određen pritvor kao mera koja se može preduzeti prema okrivljenoj za obezbeđenje njenog prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

„Licima ženskog pola kojima će biti izrečena krivična sankcija kazna zatvora, izrečenu kaznu će i dalje izvršavati u Odjeljenju za žene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, čije je sedište u Spužu, s obzirom na mali broj žena koje izvršavaju ovu krivičnu sankciju na osnovu dosadašnih podataka koji su analizirani i uslova tretmana ženske populacije prilikom izvršenja krivičnih sankcija“, precizirali su iz ministrastva.

 

Zaposliće 110 službenika

 

Imajući u vidu propisane minimalne standarde (0,6 zaposlenih po zatvoreniku), kao i planirani smeštajni kapacitet u novom zatvoru u Mojkovcu, potrebno je zaposliti 110 zaposlenih. Vlada Crne Gore će, navode iz ministarstva, blagovremeno planirati nova zapošljavanja kako bi osigurala usklađenost s aktivnostima obuke zaposlenih u novom zatvorskom objektu.

 

Ulaganje od 16.200.000,00 evra

 

Izgradnja Zatvora za severnu regiju Crne Gore u Opštini Mojkovac će se finansirati sredstvima kredita Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB-a) u iznosu od 15.000.000,00 evra i grant sredstvima WBIF u iznosu od 1.200.000,00 evra (ukupno 16.200.000,00 evra).

„Odlukom o zaduživanju Crne Gore za 2020. godinu („Službeni list CG“ 74/2019 od 30.12.2019. godine), predviđeno je da se Država Crna Gora zadužuje kod Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta – Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15.000.000,00 evra. Takođe, projektna prijava Ministarstva pravde je usvojena i dobijena su bespovratna sredstava od 100% u okviru Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (WBIF), u novčanom iznosu od 1.200.000 € TA grant. Međutim, precizniji iznos novčanih sredstava koji su neophodni za izgradnju ovog zatvora znaće se tek nakon izrade tehničke dokumentacije“, objasnili su iz Ministrastva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar