Nevin robijao 32 godine, pa konačno pušten na slobodu FOTO

Svet 29. maj. 202113:29
Podeli:
Foto:Shutterstock

Gilbert Pul Džunior (56) pušten je na slobodu nakon što je 32 godine nevin proveo u zatvoru. Presudu je celo vreme osporavao, uprkos tome što je njegova devojka u to vreme govorila da joj je priznao kako je on bio taj koji je izbo žrtvu, piše WXYZ-TV Detroit.

PROČITAJTE JOŠ:

Pul je optužen za ubistvo Roberta Mejija 1988. godine u Detroitu u saveznoj državi Mičigen, a presuda je poništena zbog novih dokaza iznesenih 2015. – krv pronađena na mestu zločina nije se podudarala ni sa žrtvom ni sa Pulom.

Sudija je sada poništio presudu, a nekoliko sati kasnije u sredu Pul je pušten iz zatvora u Džeksonu.

„Proveo sam godine učeći, čitajući, proučavajući pravo, ali ništa od toga nije pomoglo u mom slučaju“, rekao je sudiji.

Pul je u naporima da dokaže nevinost pomogao Projekt nevinosti na Pravnoj školi pri Univerzitetu u Mičigenu, prenosi Radio Sarajevo.

„Da smo samo znali onda što znamo sada, Pul nikad ne bi proveo tri decenije u zatvoru zbog ubistva kojeg nije počinio“, rekla je državna tužiteljka Dana Nesel i dodala kako su prvotni dokazi o ugrizu na telu žrtve odbačeni kao nepouzdani.

Advokatica je rekla i kako će Pul imati pravo na niz post-zatvorskih usluga poput plaćanja rente za stanovanje. Nije komentarisala koliko novaca bi mogao dobiti kao odštetu, ali prema zakonu u Mičigenu, svako ko je pušten na slobodu nakon pogrešne osude ispunjava uslove za primanje 50.000 dolara godišnje – što bi značilo da bi Pulu moglo pripasti 1.6 miliona dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar