Neverovatno: Zemljotres pomerio Sisak i Petrinju ka Istoku

Svet 06. jan. 202110:52
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Snažni zemljotres, koji je prošle sedmice pogodio centralni deo Hrvatske, uzrokovao je pomeranje Siska prema Istoku za 10, a Petrinje između 15 do 20 centimetara.

Pročitajte još:

Zagrebački Jutarnji list piše da je, prema proračunu na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzrokovao pomeranje tla s amplitudom od čak 70 centimetara.

Najveći pomak, navodi se, zabeležen je u šumskom području okruženom mestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom delu raseda tlo se podiglo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara.

“Sisak se pomerio u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomerio 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara”, rekao je za Jutarnji list dr. Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja, kaže Govorčin i dodaje da zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje raseda na površini.

Foto: AP Photo

“Ako nađemo neke površinske manifestacije pucnja raseda, možemo proceniti gde je tačno rased, kakav je bio pomak po njemu, kao i kolika je dužina raseda koji je pukao”, kaže seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Prema juče objavljenom Izveštaju Hrvatskog geodetskog instituta potres u Hrvatskoj se dogodio na rasedu koji se otprilike pruža u smeru severozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline.

Taj rased je granični između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar