Neverovatan propust policije doveo do krvavog napada na Novom Zelandu

Svet 03. sep. 202109:54 > 10:20
Podeli:
Novi Zeland, Okland, teroristički napad supermarket
Foto: Alex Burton/New Zealand Herald via AP

Teroristički napad dogodio se u predgrađu Oklanda, kada je pripadnik ISIS-a nožem napao šestoro ljudi. Policija je ubrzo reagovala, a napadača je savladalo obezbeđenje marketa u kom se incident dogodio. Neverovatno zvuči podatak da je policija već znala da je napadač pristalica Islamske države i da ga je držala pod stalnim nadzorom, a da je on ipak uspeo da izvede napad.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Danas oko 14.40 nasilni ekstremksta izveo je teroristički napad“, saopštila je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

Napadač je nožem upao u lokalni supermarket i velikom brzinom ranio šest ljudi, od kojih se troje nalazi u kritičnom stanju.

Ardern je rekla da je napadač državljanin Šri Lanke, pristalica ideologije ISIS-a i poznata bezbednosna pretnja. Bio je pod stalnim nadzorom policije i više vladinih agencija, a pripadnici obezbeđenja marketa uspeli su da ga ubiju samo 60 sekundi nakon početka napada. Oružje je, prema prvim informacijama, nabavio u lokalnoj prodavnici.

Kupci su u panici pokušavali da napuste market zbog pretnje nožem, a na društvenim mrežama pojavili su se i snimci dešavanja u prodavnici pre napada.

Jake policijske snage ostaju na licu mesta, kao i ekipe Hitne pomoći, lokalne ulice su blokirane jer se vlasti pribojavaju od drugih napada ISIS-a.

Šta znamo o napadaču

Premijerka Ardern nije želela da otkrije njegov identitet, ali je poznato da je na Novi Zeland došao 2011. godine. Imao je nekoliko susreta sa policijom pre ovog napada, a bio je i osuđivan.

Ardern je dodala kako su saznanja o nepoznatom muškarcu došla i do nje, ali policija nije imala razloga da ga drži u zatvoru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram