Neum još nije postao Monte Karlo, a kada će – ne znamo

Svet 02. avg. 202012:41
Podeli:
Foto:Shutterstock/Nedim Bajramovic

U kolektivnom sećanju još je živa konferencija za medije hercegovačkog SDA, kada je tadašnji počasni konzul Ðemila Gabriel zatražila od naroda mandat da Neum pretvori u Monte Karlo, piše portal Klix.ba i ocenjuje da je dve godine kasnije jedini bosanskohercegovački grad na moru i dalje bliže nekoj kasabi ili čaršiji iz Andrićevih romana nego Azurnoj obali.

Osnovni preduslovi su tu – sunce, strma i kamenita obala, ali tu se bajka, nažalost, završava, jer nedostaju segmenti gde bi čovek trebalo da utisne svoj pečat i gde bi sistem trebalo da profunkcioniše, ocenjuje portal Klix.ba.

Kako se navodi, neverovatno je da u gradu koji ima oko 5.000 stanovnika, sa možda još toliko sezonskih radnika i desetinama hiljada turista, postoji samo jedna poslovnica neke banke.

Ako nekog u Neumu upitate kako od hotela da dođete do najbliže apoteke, velika šansa je da će vam reći kako treba da idete prvo jednim stepenicama, onda drugim, pa trećim i onda kamenjarom. I zaista, nakon troje stepenica do apoteke, koja se nalazi na samoj magistrali, treba savladati nekoliko stotina metara klasičnog hercegovačkog kamenjara.

Neum panorama
Foto: Shutterstock

Ocenjuje se da Neumu zapravo nedostaje pristojan urbanista, malo više poštovanja zakona i potpuno novi imidž.

Kada je reč o koronavirusu i tome kako se Neum bori sa pandemijom, najbolji je odgovor da je ignorišu. Švedska je zapravo kopirala Neum i dobro joj ide, a ide i Neumu, navodi portal i dodaje da svi uveravaju da u Neumu nema korone.

Pandemija je napunila Neum, a po prvi put masovno su došli turisti iz Srbije.

Kako se ocenjuje, možda je tako dugoročno osvojeno novo veliko tržište, jer je Hercegovina bliža od Halkidikija, a portal navodi i reči jednog kapetana brodića za vreme panoramskog krstarenja, koje je uputio bračnom paru iz Beograda: „Prijatelju, mi ti nismo priznali Kosovo, a pitanje je hoćemo li ikad“?

Budućnost za Neum u svakom slučaju biće svetla, samo je pitanje koliko. Hrvati će, sad je izvesno, uz EU novac i kineske neimare izgraditi Pelješki most, Federacija cestu od Stoca i naš mali Monaco biće bliži svetu nego ikad. Kad bi još vlast sve to nadogradila sa nešto malo pameti verujem da bi i Đemila Gabriel mogla ponosno dići obrvu i uzviknuti „e kad sam ja ovo predvidela“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar