Netanjhuova budućnost neizvesna: Istekao rok za Vladu

Svet 05. maj. 202100:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu nije pošlo za rukom da u utorak do ponoći obrazuje vladajuću koaliciju u roku od 28 dana na osnovu mandata koji mu je poverio izraelski predsednik Ruven Rivlin.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sada je veća mogućnost da Netanjahuova konzervativna partija Likud ode u opoziciju, prvi put za 12 godina. Izraelski mediji javljaju da predsednik Rivlin ima na raspolaganju tri dana da odluči kako da postupi.

Rivlin je posle ponoći najavio da će se u sredu kontaktirati 13 partija koje imaju poslanike da diskutuje o „nastavku procesa obrazovanja vlade“.

On može da da mandat drugom poslaniku, a očekuje se da bi to mogao biti ili vodja partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid ili lider partije Jamina (Desno) Naftali Beneta ili da da parlamentu, Knesetu, rok od tri nedelje da da izabere nekog trećeg kandidata. Ako sve te opcije propadnu bi’e održani peti izbori od aprila 2019.

Netanjahu se, osim za svoju političku budćnost bori i da dokaže da je nevin, jer jer je optužen za prevaru zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahuov Likud osvojio je najviše, 30 od ukupno 120 poslaničkih mandata, na izborima 23. marta, ali da bi obrazovao vladu potrebna mu je podrška većine od 61 poslanika.

Netanjahu je u ponedeljak i ponovo večeras ponudio lideru te stranke Benetu da bude prvi premijer i da ga posle on zameni, ali je ponuda odbijena.

S obzirom da do ponoći nije bilo koalicije, može se očekivati da će Netanjahu učiniti sve da spreči protivnike da postignu sporazum u narednim nedeljama, a to će mu omugućiti da ostane premijer do sledećih izbora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar